Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Катар спря доставките на природен газ за Европа

Катар спря изпращането на танкери за втечнен природен газ  през пролива Баб ел Мандеб, след като водените от САЩ удари по съоръженията на хутите в Йемен увеличиха рисковете по жизненоважния воден път, съобщи Bloomberg.

Най-малко пет кораба за втечнен природен газ, експлоатирани от Катар, които трябваше да преминат през южната част на Червено море, са спрени от миналия петък, показват данните от сайтове за проследяване на кораби. Три танкера са спрели край бреговете на Оман: единият в Червено море, другият в Средиземно море, близо до Суецкия канал.

Военноморските сили на САЩ и Великобритания посъветваха търговското корабоплаване да стои далеч от опасната зона в южната част на Червено море заради ракетните удари срещу хутите в Йемен. Най-малко три големи оператора на петролни танкери заявиха, че ще се вслушат в този съвет и ще избегнат района, отбелязва Bloomberg. През ноември хутите обявиха, че ще спират всички кораби, свързани с Израел, заради бомбардировките на Тел Авив срещу Газа. САЩ и Великобритания отговориха с въздушна атака срещу територии на хутите в Йемен.

Йеменската организация „Ансар Ал Ислам“, както са известни хутите в Йемен, не са атакували нито един кораб, превозващ газ, но нежеланието на Катар да продължи да преминава транзитно през пролива Баб ел-Мандеб подчертава рязкото увеличаване на рисковете след американско-британските удари срещу Йемен.

Полуостровното емирство в Персийския залив, третият по големина износител на втечнен природен газ в света, беше сред малкото доставчици на газ, които продължават да използват Червено море за доставка на гориво в Европа. Катар е най-големият доставчик на втечнен природен газ за Европа след САЩ и изпращаше доставките през Суецкия канал, тъй като алтернативата е много по-дълъг маршрут около южните брегове на Африка. През миналата година катарският газ е съставлявал около 13% от потреблението на Западна Европа.

Повишените рискове могат да забавят доставките на гориво за топлоелектрическите централи за Европа, но това едва ли ще доведе до недостиг в близко бъдеще. Регионът е добре зареден. Европейските референтни цени на газа се търгуват близо до най-ниското си ниво от август, посочва изданието.

Още по темата: Американска компания измами Европа с доставките на природен газ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

  1. Още ли има хора,които не вярват,че всяко действие на САЩ цели съсипването на икономиката на ЕС?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.