Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Катастрофата с „нетната нула“ във Великобритания и измамата с вятърната енергия

Законът за изменението на климата на Обединеното кралство беше приет през 2008 г., за да покаже лидерството на Великобритания в областта на климата и да вдъхнови останалия свят да последва примера й.

Какво обаче се случи на практика? През 11-те години – от приемането на закона до приемането на плана за „нетната нула“ (нула въглеродни емисии) през 2019 г., емисиите на изкопаеми горива във Великобритания са намалели със 180 милиона метрични тона. Това означава 33% намаление. За същия период емисиите в останалата част от света са се увеличили с 5 177 милиона метрични тона, което е увеличение от 16%. Казано по друг начин, 11 години намаляване на британските емисии бяха напълно заличени от увеличените емисии от останалия свят.

Правителствените данни на Великобритания показват, че нарастващото разгръщане на възобновяеми мощности всъщност намалява производителността на британската електрическа мрежа.

През 2009 г. 87,3 гигавата (GW) генериращи мощности, включително само 5,1% от вятърната и слънчевата енергия, са генерирали 376,8 тераватчаса (TWh) електроенергия.

През 2020 г. 100,9 GW генериращи мощности, като вятърната и слънчевата енергия представляват 37,6% от капацитета, са произвели 312,3 TWh електроенергия.

Т.е. благодарение на възобновяемите енергийни източници, 13,6 GW (15,6%) повече производствени мощности са произвели 64,5 TWh (17,1%) по-малко електроенергия.

Тези цифри са изобличаващи за възобновяемите енергийни източници и показват защо те правят електричеството по-скъпо, а хората по-бедни.

Преди масовото внедряване на възобновяеми енергийни източници, 1 MW мощност през 2009 г. е произвеждала 4 312 MWh електроенергия.

През 2020 г. 1 MW мощност генерира 3094 MWh, което е спад от 28,3%. Това налага следния извод: инвестициите във възобновяеми енергийни източници свиват производствения потенциал на икономиката.

Това заключение се потвърждава и от прогнозите на Международната агенция по енергетика. Планът за постигането на „нетна нула“ предвижда глобалният енергиен сектор през 2030 г. да наеме близо 25 милиона души повече, да използва 16,5 трилиона долара повече капитал и да вземе допълнителна площ с размера на Калифорния и Тексас, взети заедно, за вятърни и слънчеви паркове, и площ с размера на Мексико и Франция за биоенергия – всичко това за производство на 7% по-малко енергия.

Катастрофата на енергийната политика на Великобритания е урок за останалия свят. Данните неизбежно водят до категоричния извод: „Нетната нула“ (нула въглеродни емисии и забрана на изкопаемите горива) е анти-растеж. Това е формула за продължителна икономическа стагнация. Всеки, който иска истината за възобновяемите енергийни източници, трябва да погледне Великобритания и състоянието на нейната икономика. През последното десетилетие и половина тя преминава през най-лошия си период на растеж от 1780 г. насам.

Още по темата: Кризата на пазара за зелена енергия се разраства: сринаха се акциите на още един производител 

Източник:Epoch Times
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

 1. ТУРБО ДОН КИХОТ (БУРЕН ВЯТЪР) ОБЕЗГЛАВИ И ОПЪРЖИ ЗЕЛЕНА МЕЛНИЦА ВЯТРОТУРБИНА

  https://dailysceptic.org/2023/12/29/the-strange-case-of-the-exploding-wind-turbines/
  Странният случай с експлодиращата вятърна турбина

  ОТ SALLUST 

  29 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. 11:00 Ч.

  Има много потенциални опасности при Net Zero, но кой би си помислил, че обезглавяването може да е една от тях? Според в. „Мейл“ изглежда, че бурята Герит е имала същия ефект, както опитът да се направи аварийно гмуркане с Tiger Moth:

  Шокиращите кадри показват как енергийният генератор в Айршир, Шотландия, набира скорост, преди лопатките внезапно да се откъснат и да се разлетят в противоположни посоки през привидно безлюдното поле.
  Чуват се силни трясъци, когато отломките се приземяват на земята, а голите дървета около самотната турбина се разлюляват напред-назад. След това за финал обезглавената вятърна турбина избухва и в пламъците на пожар: Говорител на шотландската пожарна и спасителна служба заяви: „Бяхме предупредени за съобщения за пожар във вятърна турбина в 10,28 ч. в сряда, 27 декември, близо до фермата Нюхаус, Сорн.

  „Оперативният контрол мобилизира един уред на мястото на инцидента, като пожарът беше потушен преди пристигането на пожарникарите.

  „Екипажът напусна, след като се увери, че районът е обезопасен.“

  Лошата новина е, че ако вятърните турбини, струващи по 3 милиона паунда всяка, ще се разпадат на парчета и ще се превръщат в горящи отпадъци при всеки бурен вятър, това няма ли да се отрази на глобалното затопляне? Но всеки облак си има и полезна страна, защото дори ако вятърните турбини наистина са толкова уязвими от – еее – вятъра, те все пак дори успяват да разпалят буен огън и да стоплят съседите. С изключение на онези (включително местните птици), които са били скалпирани от перките на турбините, които свистят в самотната местност като бумеранги, хвърлени от титани. Вятърните турбини обаче са в добра (пироманска) компания. Както всички знаем, електромобилите обичат да избухват в пламъци, даже без да се нуждаят от бурен вятър за това. Какво следва? Соларни панели, които се свличат от покривите и мачкат хора? И все пак, нека бъдем честни, хора. Всичко това е в духа на научно изследователската и развойна дейност. Все пак това е нова технология. Защо изобщо на някого от производителите на вятърни турбини му е хрумнало, че техните ветрогенератори трябва да издържат на нечувани ветрове със скорост 85 мили в час или повече? Сега, след този опит, те със сигурност ще увеличат спецификациите до поне 90 мили в час и може би ще използват нещо по-здраво от папиемаше, за да ги изградят. Напред! До следващата буря…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.