Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

КЕВР вдигна цената на газа с 36%, но се похвали, че е диверсифициран от 4 източника на доставка

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши газът през ноември да струва 82,12 лв. за мегаватчас, което е поскъпване спрямо октомври с 36%.

Въпреки голямото поскъпване от КЕВР се опитаха да смекчат новината с обяснението, че газът за българите е с 10% по-ниска цена от тази на европейските пазари за ноември.

Поскъпването беше обяснено с факта, че на европейските борси и по-специално на нидерландската TTF котировките вървят нагоре.

От енергийния регулатор съобщиха, че са се произнесли след анализ на внесените от “Булгаргаз” актуални данни и котировките на международните газови пазари до 31 октомври включително.

Прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника за доставки, съобщи ДКЕВР.

В ценовия микс за ноември е включено цялото договорено количество азерски газ, идващ по връзката с Гърция (IGB) според дългосрочния договор с Азербайджан. То покрива 35,64% от потреблението за месеца и има ключово значение за по-благоприятните цени на синьото гориво, твърди енергийният регулатор.

„Булгаргаз“ е сключил за м. ноември три договора за доставка на втечнен природен газ  с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане, се казва в съобщението на КЕВР.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. ноември – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 82,12 лв./MWh е с 36 % по-висока от цената на природния газ през м. октомври, която беше в размер на 60,41 лв./MWh.

„Независимо, че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ намалява като относителен дял в общите количества, той остава благоприятен фактор за България, тъй като неговата цена не е обвързана с цените на международните газови пазари. Благодарение на това цената на газа за българските потребители – битови и стопански – остава съществено по-ниска в сравнение с другите европейски страни“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.