Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Киев дава ЕС на арбитраж въпреки милиардите евро помощ от Европа

Правителството в Киев възнамерява да отнесе ЕС до арбитраж, ако блокът удължи ограничението си върху украинския износ на селскостопански продукти след 15 септември, заяви заместник-началникът на кабинета на президента Зеленски Игор Жовква, предаде Bloomberg.

„Ако Европейската комисия удължи решението си за вноса на зърно от Украйна, ние ще се оплачем на арбитражния комитет съгласно нашето споразумение“, каза Жовква, имайки предвид търговския пакт с блока, подписан след Евромайдана през 2014 г.

Жовква каза още, че ЕС „трябва да реагира“, ако Полша сама удължи забраната, твърдейки, че това ще наруши правилата на единния пазар на ЕС. Полша и Унгария предупредиха, че ще приложат едностранни мерки, ако се допусне забраната на ЕС да изтече.

Полша служи като център на НАТО за снабдяване на Украйна с пари, оръжия и боеприпаси. ЕС също така отвори пазара си за украинския износ като начин за подкрепа на Киев в конфликта срещу Русия и освободи украинските стоки от мита и такси. Практическият резултат от тази политика обаче е пренасищане с евтина пшеница, царевица, рапица, мед и слънчогледово олио от Украйна на пазарите, които вече са силно регулирани от ЕС.

Полската забрана за украински „дъмпинг“ на зърно беше въведена през април, след масови протести на фермерите. Унгария, Словакия, Румъния и България също последваха примера на Варшава. ЕС отговори през май, като наложи „временен“ мораториум върху украинския внос в тези страни – като същевременно позволи транзита на стоките към останалата част от блока. Мораториумът, вече удължен веднъж, трябва да изтече на 15 септември.

Украйна също не е доволна от транзита, според Жовква.

„Полша не блокира транзита де юре, но де факто – имаше протести, те увеличават времето за проверки на нашите хранителни продукти на границата“, каза той пред Bloomberg. „Де факто това е блокада“.

С наближаването на общите избори през октомври обаче Варшава едва ли ще отстъпи по въпроса. Полският министър на земеделието Роберт Телус заяви, че ще поиска удължаване на забраната за внос до края на 2023 година.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.