Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Киев иска български военни кораби да пазят укринското зърно в Черно море въпреки предупреждението на Русия

Украйна иска съвместен военен патрул от страни с излаз на Черно море, сред които и България да пазят корабите с украинско зърно, минаващи през Черно море въпреки предупреждението на Русия след прекратяването на т.нар. зърнена сделка. Киев поиска такава охрана от страната ни, за да продължи износа на зърно, след като Русия не поднови участието си в споразумението, съобщи президентският съветник Михайло Подоляк в интервю за AFP. Трябва да има мандат на ООН за създаване на военен патрул от страните в региона като например Турция и България, поиска Подоляк.

Руските военни издадоха ново навигационно предупреждение за Черно море в сряда, обявявайки определени райони в международните води за „временно опасни“ за плавателни съдове. Освен това руските военни посъветваха моряците да не се опитват да стигнат до пристанищата на Украйна, като заявиха, че всички плавателни съдове, които се отправят натам, ще бъдат третирани като потенциални носители на военни стоки от четвъртък.

Следователно държавата, под чието знаме плава кораб, който се опитва да достигне украинските черноморски пристанища, ще се счита за „участваща в украинския конфликт на страната на режима в Киев“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Министерството на отбраната на Русия заявява, че също така са обявили определени райони в международните води на Черно море за „временно опасни“ за корабоплаване. Районите са разположени в северозападната и югоизточната част на водния път, всички необходими навигационни предупреждения вече са публикувани, както се изисква съгласно съществуващите процедури, пише в изявлението.

„С прекратяването на Черноморската инициатива и премахването на морския хуманитарен коридор, от 00:00 часа московско време на 20 юли 2023 г. всички кораби, пътуващи към украинските пристанища в Черно море, ще се считат за потенциални носители на военни товари“, съобщи МО на Русия.

Новите ограничения отново налагат руската морска блокада на Украйна, отменена по така наречената сделка за черноморско зърно, сключена през юли 2022 година. Споразумението, подписано с посредничеството на ООН и Турция, даде възможност за безопасно транспортиране на украинско зърно през черноморските коридори на фона на конфликта между Москва и Киев. Москва се оттегли от сделката в понеделник, позовавайки се на неуспеха на Запада да спази нито едно от обещанията, дадени на Русия съгласно споразумението, включително повторно разрешаване на износа на зърно и торове от страната.

През последните два дни Русия също засили атаките си с крилати ракети и самоубийствени дронове срещу Украйна, като широко порази цели в и около Одеса, ключовия пристанищен град на страната. Ударите идват в отговор на новата украинска атака срещу руския Кримски мост, която съвпадна с прекратяването на сделката за зърно.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.