Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Киев обмисля да преименува Русия

Украинският президент Володимир Зеленски инструктира правителството си да обмисли преименуването на Русия на „Московия“, неофициално наименование, използвано преди векове. Този ход на Киев идва, след като в петиция се настоява, че използвайки думата „Русия“, Украйна подкрепя „опасно твърдение“, че нейният съсед е пряк наследник на Киевска Рус.

В изявление в петък Зеленски заяви, че се е обърнал към украинския премиер Денис Шмигал с искане петицията, която е събрала необходимите 25 000 гласа, за да бъде разгледана, да бъде „цялостно обработена“.

Въпросът „трябва да бъде внимателно разгледан както от гледна точка на историческия и културния контекст, така и от гледна точка на възможните международноправни последици“, като в процеса участват научни институции, добави украинският президент.

Коментирайки този ход, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че това е „още едно доказателство за опит за създаване на „анти-Русия“ от Украйна“.

Името „Московия“ датира от Великото московско княжество, едно от княжествата на Киевска Рус през късното Средновековие. Съвременната руска държава се формира около този център на власт, като същевременно запазва исторически и културни корени, произтичащи от Русия.

Авторът на петицията, която беше внесена в края на ноември 2022 г., твърди, че името „Русия“ „дава основание за по-нататъшно посегателство“ върху историята на Киевска Рус, тъй като чужденците често бъркат думите „Русия“ и „Рус“. Много украински националисти отхвърлят схващането, че двете имат някаква историческа връзка, твърдейки, че само Украйна може да се разглежда като истинския наследник на Киевска Рус.

Петицията също така изисква думата „руски“ да бъде заменена с „московска“ и Руската федерация да бъде преименувана на „Московска федерация“.

През последните години украинските власти предприеха кампания за преименуване, насочено към хиляди имена на места, които смятаха за свързани с Русия или Съветския съюз. Кампанията се засили след февруари 2022 година.

През октомври миналата година киевските власти преименуваха улица, която почиташе съветския маршал Родион Малиновски, който изигра важна роля в освобождаването на Украйна от нацистката окупация. Името на улицата сега възхвалява „героите“ на батальона „Азов“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.