Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Киев ще иска екстрадиция на украинци във военна възраст, избягали в чужбина

Украинци от мъжки пол, които са напуснали страната по време на мобилизацията, може да бъдат принудително върнати у дома, за да бъдат изправени пред съда, заяви украинският депутат Давид Арахамия в интервю за украинската телевизия AU Razom. Тези, които са успели да избягат чрез подкупване на длъжностни лица или подправяне на медицински свидетелства, че са негодни за военна служба, трябва да бъдат съдени, добави той.

Украйна сега активно развива своите механизми за „международна правна помощ“, каза Арахамия, който ръководи фракцията на партията „Слуга на народа“ на президента Володимир Зеленски в парламента.

„Нашите служители на реда могат да подават искания за екстрадиция срещу такива хора в почти всяка страна по света, с изключение на Русия“, каза депутатът. „Какво ще се случи с хората, които го направиха? Те ще бъдат изправени пред съдебно преследване… за подкуп, фалшифициране на документи и бягство от мобилизация.“

Думите му дойдоха само ден, след като Киев обяви плановете си да преразгледа всички случаи на освобождаване от военна служба, при които потенциалните наборници не са били мобилизирани и изпратени на фронтовата линия.

Ръководителят на Украинския съвет за национална сигурност и отбрана (СНБО) Алексей Данилов заяви, че Киев разработва план за по-нататъшна мобилизация, който ще засегне толкова мъже, колкото може да са необходими за продължаване на сраженията.

В началото на август Зеленски уволни всички регионални директори по наборната военна служба след поредица от корупционни скандали, разкрити от украинската служба за сигурност СБУ. Украинските власти са образували 112 наказателни дела срещу служители, твърдейки, че са вземали до 10 000 долара за фалшиви медицински заключения за освобождаване от военна служба.

Още по темата: Украинци плащат до $10 000, за да избягат от мобилизация

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.