Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Киев забранява украинската православна църква

Правителството на Украйна внесе в парламента закон, изготвен по заповед на президента Володимир Зеленски, за забрана на украинската православна църква (УПЦ). Забраната трябва да влезе в сила, ако властите в Киев установят, че УПЦ е свързана с Русия, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на парламента – Върховната Рада. Премиерът на Украйна Денис Шмихал инициира законопроекта, се добавя в съобщението.

Представителят на кабинета на министрите във Върховната рада Тарас Мелничук заяви в канала си в Телеграм, че предложеният законопроект предвижда изменения в действащото законодателство, които „правят невъзможно религиозните организации да действат в Украйна, ако техният управляващ център се намира извън Украйна, в държава, която упражнява въоръжена агресия срещу Украйна“.

Над 70% от украинците са православни християни. Други 8 % от населението се състоят от католици и протестанти, като ислямът и юдаизмът представляват общо 1 %, а около 20 % се определят като християни без принадлежност.

След обявяването на независимостта на Украйна от Съветския съюз на 24 август 1991 г. няколко групи духовници съобщиха, че създават отделна от Русия православна църква, провъзгласявайки митрополит Филарет за патриарх на Киев. Руската православна църква осъди организацията като разколническа, а впоследствие Филарет беше отстранен от Руската православна църква през юли 1992 г. Въпреки това той създаде отделна украинска църква.

През 2018 г. правителството на бившия президент Петро Порошенко обяви създаването на независима православна църква на Украйна (ПЦУ). Руската православна църква отказа да признае резултатите от обединителния събор и решението на Константинопол да предостави автокефалия на новата украинска църква, настоявайки, че Константинопол легализира разкола.

Киевските власти оттогава насърчават Православната църква на Украйна, която през 2019 г. получи автокефалия или независимост от Константинополския патриарх.

На 7 януари 2023 г. ръководителят на Държавната служба на Украйна за етническа политика и свобода на съвестта нарече съществуването на Украинската православна църква аномалия, докато председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук обяви нов проектозакон срещу УПЦ, за да реши „какво трябва да правим с религиозна организация, която представлява заплаха за националната сигурност на Украйна“.

През ноември и декември 2022 г. украинската служба за сигурност извърши обиски в местата за поклонение на Украинската православна църква, а властите повдигнаха криминални обвинения на най-малко трима духовници. В началото на декември президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че иска закон, който да „направи невъзможно религиозните организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация, да действат в Украйна“, във връзка с УПЦ.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.