Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай: Г-7 са 10% от населението на света и нямат право да говорят от името на международната общност

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Лин Дзиен.

Групата на седемте включва шест държави: САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Канада и представител на ЕС. Г-7 не може да говори от името на международната общност. Той представлява само 10% от световното население, а делът на Г-7 в световната икономика намалява всяка година, каза дипломатът.

Той отбеляза, че тази асоциация „отдавна се е отклонила от първоначалната си цел за координиране и стабилизиране на международната икономическа среда и все повече се превръща в политически инструмент за поддържане на хегемонията на САЩ и западните страни“.

Тазгодишната среща на върха на Г-7 се проведе под италианското председателство от 13 до 15 юни в южната италианска област Пулия. Основните теми на срещата бяха Украйна, ситуацията в Близкия Изток и миграцията. Лидерите на шестте страни и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен повдигнаха и въпроса за „намаляване на зависимостта от Китай“.

Тяхното изявление от срещата на върха подчерта, че Г-7 не се опитва да навреди на Китай или да осуети икономическото му развитие, но ще „продължи да предприема действия за защита на бизнеса ни от нечестни практики, за изравняване на условията на игра и отстраняване на продължаващите вреди“.

Г-7 също предупреди за действия срещу китайските финансови институции, които “помогнаха на Русия да се сдобие с оръжия за войната й срещу Украйна”.

Преди дни Вашингтон наложи нови санкции на базирани в Китай фирми, доставящи полупроводници на Русия.

Използвайки по-категоричен език, отколкото на миналогодишната среща на върха, изявлението на Г-7 също критикува „милитаризацията и дейностите по принуда и сплашване“ на Китай в Южнокитайско море.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан отговори, че изявлението „клевети и атакува Китай“.

В изявлението бяха „преработени клишета, които нямат фактическа основа, правна основа и морално оправдание и са пълни с арогантност, предразсъдъци и лъжи“, каза китайският дипломат.

Още по темата: 3% от военните разходи на Г-7 биха сложили край на световния глад и дълговата криза в Глобалния Юг 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. „… а делът на Г-7 в световната икономика намалява всяка година, каза дипломатът.“

    Този дял на Г-7 в голяма степен е от несправедлива и даже убийствена експлоатация на по-слабите… но сега, благодарение на Русия и Путин, тая им свършва и педерасчетата гас пикаят.

    „Гас“ е керосин, течността за газени лампи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.