Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай: Кинетично оръжие може да унищожи американски „Ейбрамс“ с един изстрел

Две седмици преди изборите в Тайван Китай изпрати ново послание към САЩ. Според South China Morning Post китайски учени са провели  учение с нов тип оръжие с тегло от едва 20 кг. – кинетично оръжие, което изстрелва снаряди с хиперзвукова скорост, унищожаващи всичко по пътя си.

Китайците са тествали оръжието върху аналог на американския танк М1 „Ейбрамс“. В случай на хиперзвуков снаряд, електронните системи на танка ще бъдат разрушени и членовете на екипажа ще бъдат сериозно ранени от самия удар и освободената енергия.

Докато традиционните противотанкови оръжия се нуждаят от прецизност, за да бъдат ефективни, кинетичните оръжия могат да причинят смъртоносни щети дори само при контакт с целта.

Наскоро китайците демонстрираха и електромагнитно корабно оръжие, което изстрелва снаряди на разстояние от 100 до 200 км.

Пентагонът се опитва да разработи подобни оръжия от 2011 г., но поради многобройни неуспехи се отказа от тези проекти, преминавайки към хиперзвукови ракети, засега също без особен успех. Китайците, от друга страна, успяха да интегрират електромагнитните си оръжия с изкустевен интелект, който се научава да коригира грешките сам.

Пекин планира да оборудва следващото поколение самолетоносачи с електромагнитни оръжия и те могат да получат бойно кръщение в случай на война с Тайван. Неслучайно китайците симулират и хиперзвукови удари по американски самолетоносачи.

„Ситуацията около Тайван се нажежава в навечерието на изборите. Съединените щати набързо отстраняват самолетоносача „Джералд Форд“ от бойно дежурство близо до Израел, за да го изпратят в Тайван в случай на форсмажорни обстоятелства. Въпреки това вероятността от война в момента е ниска. Китай вероятно ще изчака увеличаване на политическата нестабилност в Съединените щати и пускането в експлоатация на ново поколение оръжия, които ще му позволят да стане технологично откъснат от американците“, коментира политологът Малек Дудаков, цитирайки новината в китайските медии.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.