Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай може да завземе част от Луната: НАСА

Китай може да се опита да получи контрол над най-богатите на ресурси части от Луната, ако спечели съревнованието със САЩ за единствения естествен спътник на Земята, заяви директорът на НАСА Бил Нелсън.

„Това е факт: ние сме в космическа надпревара“,  заяви Нелсън в интервю за Politico. „И е вярно, че е по-добре да внимаваме те (Китай) да не стигнат до място на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е извън сферата на възможностите китайците да кажат: „Стойте настрана, ние сме тук, това е нашата територия“, предупреди той.

Проблемът е, че „има толкова много места на южния полюс на Луната, които са адекватни на това, което мислим, в този момент, за извличане на вода и т.н.“, добави ръководителят на американската космическа агенция.

Като оправдание за твърдението си той посочи поведението на Пекин на Земята. „Ако се съмнявате в това, вижте какво направиха с островите Спратли“, архипелагът в Южнокитайско море, който се оспорва от други нации, но където китайските военни са установили бази, каза Нелсън.

През 2019 г. Китай стана първата страна, извършила меко кацане на обратната страна на Луната като част от роботизираната си мисия Chang’e 4. По-късно успя да достави лунни проби обратно на Земята. Пекин заяви, че очаква да изпрати човек на Луната преди 2030 г., а по-късно да създаде научноизследователска станция там.

През последните няколко години Китайската национална космическа администрация (CNSA) също успешно изпрати орбитален апарат и роувър до Марс и изстреля националната си космическа станция в околоземна орбита.

„Китай през последното десетилетие постигна огромен успех и напредък в космическата си програма“, призна Нелсън. Той обаче все пак изрази увереност, че НАСА има това, което е необходимо, за да спечели състезанието отново и да изпълни поставената си цел да изпрати мисия с екипаж до Луната през 2025 г.

Пекин многократно е отричал обвиненията на САЩ, че има прикрити намерения зад космическата си програма. През август говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви, че „космическото пространство не е място за борба, а важно поле за печелившо сътрудничество“. Изследването на космоса е „общото усилие на човечеството и трябва да бъде от полза за всички“, каза Джао и добави, че Китай е ангажиран с мирното използване на космоса и със сътрудничеството с други страни.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.