Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай обвини САЩ в милитаризиране на Космоса

Американските военни се опитват да "превърнат Космоса в бойно поле", заяви китайското външно министерство

Китай обвини САЩ, че се стремят да милитаризират космическото пространство, след като Пентагона издаде нов документ, който счита Космоса за „приоритетно владение на националната военна сила“.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг коментира пред репортери за брифинг в сряда директива на Пентагона, издадена в края на август, в която се обсъждат евентуални военни операции отвъд Земята.

„От дълго време САЩ открито определят космическото пространството като боен терен. Те са изградили американското космическо командване, разработили са и са разположили космически офанзивни оръжия, провели са  отбранителни военни учения и технологични тестове и са засилили военното сътрудничество със съюзниците си“, каза Мао. Това според дипломата е повишило рисковете от погрешни военни преценки и конфликти“.

В допълнение към определянето на Космоса като „приоритетен домейн на националната военна сила“, в новата директива на САЩ е записано, че Пентагона трябва да „защитава използването на космическото пространство за целите на националната сигурност на САЩ“, както и „да предоставя усъвършенствани космически способности за възпиране на конфликти и, ако възпиране не успее, да противодейства и да победи агресията“.

Мао коментира, че подходът, очертан в документа „представлява сериозно предизвикателство за мира и сигурността на космическото пространство“, и „напълно показва амбицията на САЩ за увеличаване на военното присъствие и готовността за война в космическото пространство.“

САЩ следва да зачитат споделените опасения на международната общност, незабавно да спрат отрицателните ходове, които биха могли да подкопаят сигурността на космическото пространство, да спазват своите дължими отговорности и да спрат да възпрепятстват преговорите за правен инструмент за контрол на оръжията в космическото пространство“, допълни тя.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.