Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай отвори най-голямата подземна лаборатория в света за изследване на „тъмната материя“

Китайски учени откриха най-дълбоката и голяма подземна лаборатория в света. Научното съоръжение, разположено на около 2,3 км под земята, под планините Джинпин в Китай, ще позволи на учените да изследват „тъмната материя“, мистериозното вещество, за което се смята, че представлява повече от 80% от масата във Вселената, според прессъобщение, публикувано на сайта на лабораторията.

Учените вярват, че това е „лепилото“, което държи структурните части на Вселената заедно, което не може да отразява или абсорбира светлина. „Тъмната материя“ е научна мистерия, неразрешима от почти век.

Скален щит

Първата част от съоръжението, China Jinping Underground Laboratory (CJPL), отвори врати през 2010 г. Строителството на 50-кратното разширение, наречено CJPL-II, започна през 2020 г. и приключи през декември миналата година, надминавайки предишния рекорд за най-дълбока и голяма подземна лаборатория, Laboratori Nazionali del Gran Sasso в Италия.

Благодарение на огромния й размер, учените в новата лаборатория ще могат да търсят тъмна материя под повече от километър от скали, защитаващи техните детектори от смущаващите космически лъчи.

Китай отвори най-голямата подземна лаборатория в света за "тъмна материя"

Без да сте под земята, опитът да откриете тъмна материя на Земята е „като да се опитате да чуете тихия глас на дете на стадион, където всички викат“, заяви физикът от Националния институт по ядрена физика в Болоня Марко Селви пред Nature.

Учените от CJPL са надстроили 264-фунтов течен ксенонов детектор до 4-тонен, наречен PandaX-4T. Те се надяват, че частиците от тъмната материя ще се сблъскат с ксенонов атом, събитие, което теоретично трябва да излъчва достатъчно светлина, за да се появи на фотосензорите на детектора.

„С по-добра чувствителност можем да си играем с детектора и да тестваме различните типове взаимодействия“, каза пред Nature членът на екипа на PandaX-4T и физикът от университета Jiao Tong в Шанхай Нинг Джоу.

Друг детектор, наречен China Dark Matter Experiment (CDEX), е проектиран да открива частици тъмна материя и използва германий, рядък химичен елемент, подобен на силиций, който учените се надяват да използват, за да открият признаци на слабо взаимодействащи масивна частици (или WIMP), един от най-обещаващите предложени кандидати за тъмна материя.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

2 COMMENTS

  1. така е докато едни дават пари да правят наука, образоват си децата от малки създават учени, генни,таланти други по нашите дължини и в ЕС учат децата на самозадоволяване от детската градина, дават пари за насаждане на извращения и лгбт като норма на поведение, купуват инжекции наричат ги ваксини и избиват населението си, унищожават образованието, националното мислене и единтичност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.