Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай предупреди за заплаха от разпространение на ядрено оръжие

Китай обвини САЩ, Великобритания и Австралия в рискови трансфери на ядрени материали по тристранния пакт AUKUS.

Съединените щати, Великобритания и Австралия подписаха тристранното споразумение AUKUS миналата година, съгласно което САЩ и Великобритания трябва да помогнат на Канбера да получи подводници, задвижвани от ядрен реактор. Сделката предизвика скандал, тъй като Австралия  се отказа от вече сключен договор с Франция за закупуване на френски ядрени подводници.

Посланикът на Пекин в ООН призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да осъществи по-голям контрол на сделката.

След заседание на Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в понеделник китайският представител в ООН Уанг Кун заяви, че е поискал официално обсъждане на „прехвърлянето на ядрени материали в контекста на AUKUS и гаранции във всички аспекти съгласно ДНЯО (Договора за неразпространение на ядреното оръжие)“.

„AUKUS надхвърля съществуващия международен режим за неразпространение на ядрено оръжие и мандата на секретариата на МААЕ. Въпросът не трябва да се разглежда само от трите държави, а от страните-членки на МААЕ“, каза той, като добави, че трите държави „са пренебрегнали свързаните с AUKUS дискусии на заседанията на Съвета на МААЕ“.

В отговор САЩ, Великобритания и Австралия заявиха, че се ангажират да извършат трансфера на ядрени материали – силно обогатен уран, който да се използва в реакторите на подводниците, по начин, който отговаря на възможно най-високите стандарти за неразпространение.

Захранващите блокове, използвани от подводниците, „са проектирани така, че отстраняването на всеки ядрен материал би било изключително трудно и би направило блока и цялата подводница неизползваеми“, заявиха трите държави в работен документ, изпратен на ООН, гарантирайки, че прехвърлянето ще бъде безопасно.

Въпреки това Уан прикани МААЕ да остане политически „неутрална“. Китайският посланик в ООН обвини трите държави във „възпрепятстване на изпълнението на задълженията на МААЕ и подкопаване на международния ред, международното сътрудничество и световния мир“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.