22.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

Китай предупреди за заплаха от разпространение на ядрено оръжие

Китай обвини САЩ, Великобритания и Австралия в рискови трансфери на ядрени материали по тристранния пакт AUKUS.

Съединените щати, Великобритания и Австралия подписаха тристранното споразумение AUKUS миналата година, съгласно което САЩ и Великобритания трябва да помогнат на Канбера да получи подводници, задвижвани от ядрен реактор. Сделката предизвика скандал, тъй като Австралия  се отказа от вече сключен договор с Франция за закупуване на френски ядрени подводници.

Посланикът на Пекин в ООН призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да осъществи по-голям контрол на сделката.

След заседание на Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в понеделник китайският представител в ООН Уанг Кун заяви, че е поискал официално обсъждане на „прехвърлянето на ядрени материали в контекста на AUKUS и гаранции във всички аспекти съгласно ДНЯО (Договора за неразпространение на ядреното оръжие)“.

„AUKUS надхвърля съществуващия международен режим за неразпространение на ядрено оръжие и мандата на секретариата на МААЕ. Въпросът не трябва да се разглежда само от трите държави, а от страните-членки на МААЕ“, каза той, като добави, че трите държави „са пренебрегнали свързаните с AUKUS дискусии на заседанията на Съвета на МААЕ“.

В отговор САЩ, Великобритания и Австралия заявиха, че се ангажират да извършат трансфера на ядрени материали – силно обогатен уран, който да се използва в реакторите на подводниците, по начин, който отговаря на възможно най-високите стандарти за неразпространение.

Захранващите блокове, използвани от подводниците, „са проектирани така, че отстраняването на всеки ядрен материал би било изключително трудно и би направило блока и цялата подводница неизползваеми“, заявиха трите държави в работен документ, изпратен на ООН, гарантирайки, че прехвърлянето ще бъде безопасно.

Въпреки това Уан прикани МААЕ да остане политически „неутрална“. Китайският посланик в ООН обвини трите държави във „възпрепятстване на изпълнението на задълженията на МААЕ и подкопаване на международния ред, международното сътрудничество и световния мир“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here