Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай преговаря за военна база с Куба на 160 км от бреговете на САЩ

Китайски войски, разположени край бреговете на Америка? „Уолстрийт джърнъл“ съобщи във вторник, че Китай води преговори с кубинското правителство за създаване на ново съвместно военно тренировъчно съоръжение на острова.

Вестникът твърди, че двете страни вече са в напреднали преговори за отваряне на съоръжението, което според информацията ще бъде в Северна Куба, предизвиквайки опасения сред американските служители, че в крайна сметка може да бъде домакин на постоянно присъствие на китайски войски. Администрацията на Байдън се стреми да се намеси, опитвайки се да блокира възможността.

Смята се също, че Китай ще разшири възможностите и дейностите си за шпионаж, като се има предвид, че военната база ще бъде само на 160 км от брега на Флорида. Това се случва след разпространената по-рано този месец информация, че Китай иска да използва Куба като база за шпионски операции, за да може да прекъсва комуникациите на американските военни инсталации в югоизточната част на САЩ.

Служители на администрацията на Байдън заявиха, че Китай има шпионска база в Куба поне от 2019 г. (макар и без да уточняват дали това е самостоятелна база или консулство). Пекин отрече тази информация.

Новото разкритие на „Уолстрийт джърнъл“ се основава на анонимни източници и документи на американското разузнаване. „Дискусиите за съоръжението на северното крайбрежие на Куба са в напреднал етап, но не са приключили, предполагат докладите на американското разузнаване“, пише изданието. „Администрацията на Байдън се е свързала с кубински служители в опит да предотврати сделката, опитвайки се да се възползва от това, което според нея може да са кубински опасения за отстъпване на суверенитет“.

Според статията на „Уолстрийт джърнъл“ най-тревожно за САЩ: Планираното съоръжение е част от китайския „Проект 141“ – инициатива на Народната освободителна армия за разширяване на нейната глобална военна база и мрежа за логистична подкрепа.

Китай и Куба вече съвместно управляват четири станции за подслушване на острова, според американски служители. Тази мрежа претърпя значително подобрение около 2019 г., когато една станция се разшири до мрежа от четири обекта, които се експлоатират съвместно, а китайското участие се задълбочи, според източници на вестника.

„Някои служители на разузнаването казват, че Пекин вижда действията си в Куба като географски отговор на отношенията на САЩ с Тайван: САЩ инвестират сериозно във въоръжаването и обучението на самоуправляващия се остров, който се намира край континентален Китай и който Пекин смята за свой“, пише „Уолстрийт джърнъл“. САЩ са разположили над 100 войници в Тайван, за да обучат отбранителните му сили.

Тайван е на около 160 км от континентален Китай, приблизително на същото разстояние, на което е  Куба е от Флорида.

Китай няма бойни сили в Латинска Америка. Междувременно САЩ имат десетки военни бази в Тихия океан, където са разположили повече от 350 000 войници. Всъщност и Китай, и Русия отдавна изтъкват подобно лицемерие на Вашингтон, когато става въпрос за разширяване на присъствието на войски и военна инфраструктура в чужбина, коментира ZeroHedge.

Може би имайки това предвид, държавният секретар Антъни Блинкен се опита да успокои най-лошите страхове на Пекин, когато подчерта на брифинг в края на двудневното си пътуване в Пекин, където се срещна с президента Си Дзинпин: „Ние не подкрепяме независимостта на Тайван“. Ден по-късно обаче американският президент Джо Байдън нарече Си Дзинпин „диктатор“.

Още по темата: Си Дзинпин: Бъдещето на човечеството зависи от това дали Китай и САЩ ще се разберат 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.