Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай публикува доклад за кибератаките на ЦРУ и цветните революции

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е подпомагало хакерски атаки срещу други държави и е участвало в цветни революции чрез интернет технологии по целия свят. Това се казва в доклад, публикуван в четвъртък от китайския Национален център за реагиране на компютърни вируси и базираната в Китай компания за киберсигурност „360“.

САЩ са разработили софтуер, който не изисква телефонна, кабелна или сателитна връзка и може лесно да се скрие от всякаква форма на правителствено наблюдение. Използвайки тези мрежови технологии, ЦРУ е „планирало и организирало голям брой цветни революции по света“, се посочва в документа. „В продължение на дълъг период от време американското ЦРУ тайно е извършвало „мирна еволюция“ и „цветни революции“ по целия свят, както и е продължавало да се занимава с шпионаж и кражба на данни“, се казва в доклада на уебсайта на агенцията.

В документа се отбелязва, че ЦРУ стои зад организирането на цветни революции в Грузия, Киргизстан, Украйна, Близкия изток и Тайван. Според доклада САЩ са се опитали да предизвикат подобни политически катаклизми и в Азербайджан, Беларус, Иран, Ливан и Мианмар.

През 2020 г. „360“ независимо открива неизвестна досега организация за кибератаки. Организацията е използвала инструменти, свързани с ЦРУ, за провеждане на хакерски атаки срещу цели в Китай и други държави. Подкрепяните от ЦРУ хакери са атакували критична информационна инфраструктура, аерокосмически и нефтохимически съоръжения, изследователски институти, големи интернет компании и правителствени агенции.

Още по темата:

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.