Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай публикува доклад за кибератаките на ЦРУ и цветните революции

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е подпомагало хакерски атаки срещу други държави и е участвало в цветни революции чрез интернет технологии по целия свят. Това се казва в доклад, публикуван в четвъртък от китайския Национален център за реагиране на компютърни вируси и базираната в Китай компания за киберсигурност „360“.

САЩ са разработили софтуер, който не изисква телефонна, кабелна или сателитна връзка и може лесно да се скрие от всякаква форма на правителствено наблюдение. Използвайки тези мрежови технологии, ЦРУ е „планирало и организирало голям брой цветни революции по света“, се посочва в документа. „В продължение на дълъг период от време американското ЦРУ тайно е извършвало „мирна еволюция“ и „цветни революции“ по целия свят, както и е продължавало да се занимава с шпионаж и кражба на данни“, се казва в доклада на уебсайта на агенцията.

В документа се отбелязва, че ЦРУ стои зад организирането на цветни революции в Грузия, Киргизстан, Украйна, Близкия изток и Тайван. Според доклада САЩ са се опитали да предизвикат подобни политически катаклизми и в Азербайджан, Беларус, Иран, Ливан и Мианмар.

През 2020 г. „360“ независимо открива неизвестна досега организация за кибератаки. Организацията е използвала инструменти, свързани с ЦРУ, за провеждане на хакерски атаки срещу цели в Китай и други държави. Подкрепяните от ЦРУ хакери са атакували критична информационна инфраструктура, аерокосмически и нефтохимически съоръжения, изследователски институти, големи интернет компании и правителствени агенции.

Още по темата:

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.