Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай създаде хиперзвуков тунел за рекордни скорости от 33 Mach

Китайски учени създадоха нов вятърен тунел с висока мощност в Съчуан, който е способен да пресъздаде най-екстремните условия на полети със скорост, надвишаваща 33 пъти скоростта на звука. Това е и най-големият вятърен тунел на планетата.

Вятърният тунел може да възпроизведе скорост от 2,5 до 11,5 километра в секунда или рекордните Маch 33 – 33 пъти скоростта на звука, съобщи South China Morning Post. За сравнение космическите кораби, които навлизат в земната атмосфера от орбита, обикновено достигат само скорост от Маch 25.

Вятърният тунел ще може да тества не само хиперзвукови оръжия и превозни средства, които имат скорост, превишаваща Маch 5, но и космически кораби с всякакви мисии – от завръщането на Земята до излизане от гравитацията и кацането  на други планети.

Друг подобен вятърeн тунел в Пекин, наречен JF-22, се очаква да бъде отворен скоро, като съоръжението ще бъде в състояние да възпроизвежда скорост от Мach 30.

Пекин усилено инвестира в хиперзвукова технология и разработки на хиперзвукови оръжия, които са в състояние да избегнат почти всеки тип система за въздушна отбрана. Китайски учени работят и по дизайни за товарни и пътнически полети със скорости над Маch 5. Най-бързият такъв самолет, който се използва в момента, дори не достига Маch 1 – скоростта на звука.

Миналата седмица китайски изследователи в Пекин обявиха, че са имали успешно и многократно установени наземни съобщения с хиперзвуково превозно средство. Пробивът би могъл да помогне на наземния контрол да избегне периода на пропадане на връзката между земята и космическите кораби по време на влизането им в атмосферата или да позволи на военните да дават прецизни команди към хиперзвуковите оръжия в средата на полета, включително да прекратят мисията им по всяко време.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.