Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай симулира удари по ключови цели в Тайван

Китай симулира прецизни удари срещу ключови цели в Тайван и околните води по време на втория ден от военни учения. Пекин ги нарече „строго предупреждение“ към самоуправляващия се остров и отговор на посещението на президента на Тайван в САЩ миналата седмица.

Докато китайските военни симулираха обкръжаване на острова, САЩ призоваха Китай да прояви сдържаност.

Тайван преброи, че около 70 китайски самолета са прелетели около острова в неделя. Забелязани са и 11 китайски кораба.

В събота Тайван съобщи, че 45 бойни самолета или са пресекли средната линия на Тайванския проток – неофициалната разделителна линия между тайванската и китайската територия – или са прелетели в югозападната част на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван.

Операцията, наречена от Пекин „Общ меч“, ще продължи до понеделник.

Тайпе обвини Пекин, че използва посещението на президента Цай в САЩ като „извинение за провеждане на военни учения, което сериозно подкопава мира, стабилността и сигурността в региона“.

В първия ден от ученията един от китайските кораби стреля, докато плаваше близо до остров Пингтан, най-близката точка на Китай до Тайван.

Съветът по въпросите на океана на Тайван, който ръководи бреговата охрана, публикува видеозапис, показващ един от неговите кораби в близост до китайски военен кораб, но не предостави местоположение.

На кадрите може да се чуе как моряк казва на китайския кораб по радиото: „Вие сериозно накърнявате регионалния мир, стабилност и сигурност. Моля, незабавно се обърнете и напуснете. Ако продължите, ще предприемем мерки за експулсиране“.

Говорител на Държавния департамент коментира, че САЩ „наблюдават отблизо действията на Пекин“ и настоя, че САЩ разполагат с „достатъчно ресурси и възможности в региона, за да осигурят мир и стабилност и да изпълнят ангажиментите си за национална сигурност“.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на няколко пъти, че САЩ ще се намесят, ако Китай нападне острова.

На срещата в сряда в Калифорния лидерът на Тайван Цай благодари на председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти за „непоколебимата подкрепа“ на Америка, която е помогнала „да се уверят хората в Тайван, че не сме изолирани и не сме сами“.

Маккарти първоначално планираше да отиде в Тайван, но вместо това избра да проведе срещата в Калифорния, за да избегне ескалация на напрежението с Китай.

Китай симулира удари по ключови цели в Тайван

Президентът на Тайван Цай Инг-вен и председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в президентската библиотека „Роналд Рейгън“, Калифорния, 5 април. Снимка: АП

Китайските медии съобщиха, че военните учения, които трябва да продължат до понеделник, „едновременно ще организират патрули и настъпления около остров Тайван, оформяйки цялостно обкръжение и позиция за възпиране“.

Те включват разполагане на „ракетна артилерия с голям обсег, морски разрушители, ракетни лодки, изтребители на ВВС, бомбардировачи, устройства за смущения и зареждане с гориво“.

Статутът на Тайван е неясен от 1949 г., когато Гражданската война в Китай се обърна в полза на Китайската комунистическа партия и старото управляващо правителство на страната се оттегли на острова.

Оттогава Тайван се провъзгласи за суверенна държава със собствена конституция и лидери. Китай я вижда като отцепнала се провинция, която в крайна сметка ще бъде поставена под контрола на Пекин – със сила, ако е необходимо.

Президентът на Китай Си Дзинпин каза, че „обединението“ с Тайван „трябва да бъде осъществено“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.