Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китай симулира удари по ключови цели в Тайван

Китай симулира прецизни удари срещу ключови цели в Тайван и околните води по време на втория ден от военни учения. Пекин ги нарече „строго предупреждение“ към самоуправляващия се остров и отговор на посещението на президента на Тайван в САЩ миналата седмица.

Докато китайските военни симулираха обкръжаване на острова, САЩ призоваха Китай да прояви сдържаност.

Тайван преброи, че около 70 китайски самолета са прелетели около острова в неделя. Забелязани са и 11 китайски кораба.

В събота Тайван съобщи, че 45 бойни самолета или са пресекли средната линия на Тайванския проток – неофициалната разделителна линия между тайванската и китайската територия – или са прелетели в югозападната част на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван.

Операцията, наречена от Пекин „Общ меч“, ще продължи до понеделник.

Тайпе обвини Пекин, че използва посещението на президента Цай в САЩ като „извинение за провеждане на военни учения, което сериозно подкопава мира, стабилността и сигурността в региона“.

В първия ден от ученията един от китайските кораби стреля, докато плаваше близо до остров Пингтан, най-близката точка на Китай до Тайван.

Съветът по въпросите на океана на Тайван, който ръководи бреговата охрана, публикува видеозапис, показващ един от неговите кораби в близост до китайски военен кораб, но не предостави местоположение.

На кадрите може да се чуе как моряк казва на китайския кораб по радиото: „Вие сериозно накърнявате регионалния мир, стабилност и сигурност. Моля, незабавно се обърнете и напуснете. Ако продължите, ще предприемем мерки за експулсиране“.

Говорител на Държавния департамент коментира, че САЩ „наблюдават отблизо действията на Пекин“ и настоя, че САЩ разполагат с „достатъчно ресурси и възможности в региона, за да осигурят мир и стабилност и да изпълнят ангажиментите си за национална сигурност“.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на няколко пъти, че САЩ ще се намесят, ако Китай нападне острова.

На срещата в сряда в Калифорния лидерът на Тайван Цай благодари на председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти за „непоколебимата подкрепа“ на Америка, която е помогнала „да се уверят хората в Тайван, че не сме изолирани и не сме сами“.

Маккарти първоначално планираше да отиде в Тайван, но вместо това избра да проведе срещата в Калифорния, за да избегне ескалация на напрежението с Китай.

Китай симулира удари по ключови цели в Тайван

Президентът на Тайван Цай Инг-вен и председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в президентската библиотека „Роналд Рейгън“, Калифорния, 5 април. Снимка: АП

Китайските медии съобщиха, че военните учения, които трябва да продължат до понеделник, „едновременно ще организират патрули и настъпления около остров Тайван, оформяйки цялостно обкръжение и позиция за възпиране“.

Те включват разполагане на „ракетна артилерия с голям обсег, морски разрушители, ракетни лодки, изтребители на ВВС, бомбардировачи, устройства за смущения и зареждане с гориво“.

Статутът на Тайван е неясен от 1949 г., когато Гражданската война в Китай се обърна в полза на Китайската комунистическа партия и старото управляващо правителство на страната се оттегли на острова.

Оттогава Тайван се провъзгласи за суверенна държава със собствена конституция и лидери. Китай я вижда като отцепнала се провинция, която в крайна сметка ще бъде поставена под контрола на Пекин – със сила, ако е необходимо.

Президентът на Китай Си Дзинпин каза, че „обединението“ с Тайван „трябва да бъде осъществено“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.