Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Слух за тежък инцидент с китайска ядрена подводница съвпада с необичайното отсъствие на военния министър на Китай

През август 2023 г. се появиха непотвърдени съобщения, че китайска ядрена подводница е претърпяла сериозен инцидент по време на транзитно преминаване през Тайванския проток.

Китайското министерство на отбраната запази мълчание за това, но световните медии отбелязаха необичайното отсъствие на министъра на отбраната Ли Шанфу, който не се е появявал публично повече от две седмици.

Необяснимото изчезване на министъра на отбраната показва, че назряват сътресения във висшите редици на управляващата комунистическа партия в Китай.

Все още не е известно дали има връзка между докладвания инцидент с подводница и разследването срещу министъра на отбраната, както твърди Ройтерс.

Генерал-майор Хуанг Уенци, помощник-заместник-директор на Разузнавателната служба на Генералния щаб на Министерството на националната отбрана на Тайван, заяви, че няма да коментира това, тъй като съответната информация е „абсолютно конфиденциална“. Той добави, че „не е удобно да се разкрива поради съответната чувствителност (на информацията)“.

Съобщенията за злополука с ядрениа подводница тип 093 клас „Шан“, една от най-мощните подводници във флота на Китай, започнаха на 21 август. Някои медии предполагат, че целият екипаж от 100 души на борда е загинал. Китай разполага с шест атомни подводници от клас „Шан“.

Клас „Шанг“ е семейство китайски ядрени подводници от второ поколение. Военноморският флот на Китайската народна освободителна армия има шест от тези видове подводници в експлоатация, които съставляват гръбнака на подводния му флот. По-напредналите китайски подводници като Type 093A и Type 093B SSN са модернизирани версии на Type 093.

Съобщенията за катастрофата на подводницата се появиха само дни, след като Пекин започна мащабни военни учения около Тайван на фона на месеци на засилено напрежение между Китай, Тайван и САЩ.

Експерти, цитирани от EurAsian Times, твърдят, че знаейки склонността на Пекин да демонстрира сила, той ще се опита да скрие инцидента. Те добавиха, че инциденти като тези имат начин да излязат на повърхността.

„Отговорът е, че може да се скрие, но колко дълго – много китайски бедствия ще ви дадат представа как новините се разпространяват забавено“, каза бившият главнокомандващ на Източното и Западното военноморско командване вицеадмирал Аб Сингх пред EurAsian Times.

Друг служител на индийския флот, пожелал анонимност, заяви, че хората ще направят добре да си спомнят как Китай първоначално се опита да скрие сблъсъка в Галван, въпреки многобройните жертви от двете страни.

Китай разкри жертвите сред своите войници през 2021 г., почти година след сблъсъка в Галван между индийски и китайски войски по границата с Хималаите. Официалните съобщения на властите в Китай за заразата с новия вирус, наречен впоследствие Ковид-19, също дойдоха със закъснение.

Служителят добави: „Но инциденти като тези не могат да бъдат скрити за дълго, особено ако има жертви. Тази информация за потъване (ако е имало такова) вероятно вече щеше да е достъпна за разузнавателните агенции. Може би е въпрос на време да стане обществено достояние“.

Оказва се трудно да се установи истината по въпроса, тъй като има вероятност подводницата да е била потопена и това няма как да се проследи от многобройните сателити в небето.

„Ако подводницата е била потопена, тогава да (тя би избегнала сателити). Но има толкова много други начини, по които би се усетило отсъствието на подводницата. И ако злополуката се е случила в Тайванския проток, дълбочината му е плитка и в повечето части водолазите също могат да слязат и да проучат“, добави служителят.

Сред знаците, които ще доведат до разплитане на мистерията на потънала подводница (ако това се е случило), е отсъствието на екипажа и техните семейства, които ще ги търсят. „Подводницата не се връща в базовото пристанище, броят и подводниците, присъстващи там, могат да бъдат разпознати от сателити“, заключи представителят на индийския флот.

Източник:Eurasian Times
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.