Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китайски шпионски балон наруши въздушното пространство на САЩ

Пентагонът е забелязал шпионски балон в северната част на САЩ и го наблюдава отблизо, въпреки че Белият дом посъветва да не се предприемат военни действия, за да бъде свален. Балонът, за който високопоставени служители твърдят, че принадлежи на Китай, беше забелязан за първи път в сряда.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър обяви в четвъртък, че правителството на САЩ „е засякло и проследява балон за наблюдение на голяма надморска височина, който в момента е над континенталната част на САЩ“, и го наблюдава внимателно. За последно балонът е бил забелязан в небето над Билингс, Монтана, но сегашното му местоположение не се съобщава.

На среща в сряда със секретаря по отбраната Лойд Остин висши военни са обсъдили възможните отговори и са информирали Белия дом за местоположението му, като са уверили, че той не представлява заплаха за самолетите поради високата си височина. Съобщава се, че военните все още обмислят възможността да го свалят.

„В момента оценяваме, че този балон има ограничена добавена стойност от гледна точка на събирането на разузнавателна информация над това, което Китай може да направи чрез други средства“, заяви високопоставен служител на отбраната на брифинг пред журналисти.

„Въпреки това предприемаме всички необходими стъпки за защита срещу събиране на чувствителна информация от чуждестранно разузнаване“, увери той.

Департаментът по отбраната заяви, че е уверено, че балонът принадлежи на Китай, а американските служители са в комуникация с Пекин, тъй като всички опции остават на масата за следващите стъпки.

„Китай е отговорна страна и винаги е спазвала стриктно международните закони и Китай няма намерение да нарушава територията и въздушното пространство на която и да е суверенна държава. Що се отнася до балона, както споменах току-що, ние разглеждаме и проверяваме ситуацията и се надяваме, че и двете страни могат да се справят заедно спокойно и внимателно“, каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нин, цитирана от АП.

Инцидентът идва дни преди планираното пътуване до Пекин на американския държавен секретар Антъни Блинкен, първото подобно посещение на високо равнище в Китай от 2020 г. насам.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.