Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Китайски учени откриха слабото място на американските ядрени подводници – оставят следи от балончета

Учени от Китайската академия на науките са открили, че свръхчувствителен детектор за подводници, базиран на съществуващи технологии, може да открие следи от най-модерните стелт подводници от далечни разстояния.

Откритието може да застраши американските операции в оспорваното Южнокитайско море, съобщи South China Morning Post, като цитира рецензирана научна статия за откритието, публикувана в авторитетното Китайското списание за корабни изследвания.

Смята се, че САЩ експлоатират някои от най-трудните за откриване подводници, със сложни акустични системи и системи за намаляване на вибрациите, за да ги слеят с фоновите шумове на океана.

Карл Шустер, пенсиониран капитан от ВМС на САЩ и бивш директор на операциите в Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване в Хавай, заяви пред CNN през април, че „подводниците са една област, в която САЩ запазват безспорно превъзходство над Китай“.

Но проучването, проведено от изследователи от Института за изследване на структурата на материята „Фудзиен“ към Китайската академия на науките, установява, че ултрачувствителен магнитен детектор може да улови следи от най-модерната подводница от далечни разстояния.

Екипът, ръководен от Зу Шеннан, използва компютърно моделиране, за да определи дали е възможно да се открият почти незабележимите мехурчета, произведени от ядрена подводница, плаваща с висока скорост. Сигналът с изключително ниска честота (ELF), генериран от тези мехурчета, може да бъде засечен със специален ултрачувствителен детектор.

Мехурчетата се образуват, когато подводницата плава, поради повишаването на кинетичната енергия и съответно намаляването на потенциалната енергия, изразена като налягане. Това се случва, защото общата енергия на системата остава постоянна, но балансът между кинетичната и потенциалната енергия се променя.

Това създава турбуленция и може да доведе до електромагнитна „следа“ чрез магнитохидродинамичния (MHD) ефект, като компютърните модели показват, че сигналите на електрическото поле могат да бъдат открити около различни части на корпуса.

Изследователите са открили, че електромагнитните емисии, произведени от кавитационните мехурчета, се колебаят с течение на времето, генерирайки отчетлив сигнал в диапазона на ELF от 49,94 Hz до 34,19 Hz.

Водещият изследовател Зоу заяви, че откритията могат да бъдат използвани за осигуряване на справка за избор на електромагнитни комуникационни честоти за високоскоростни подводници, тъй като ELF сигналите могат да пътуват на големи разстояния, да проникват във вода и да достигат до йоносферата, която ги отразява към земната повърхност.

Изследователите предполагат, че откритието може да промени „правилата на играта“ за операции за борба с подводници, коментира откритието и Asia Times.

В статия от август 2020 г. за The Strategist Себастиан Брикси-Уилямс отбелязва, че т.нар. борба с подводници (anti-submarine warfare) използва активен и пасивен сонар с откриване на магнитни аномалии (MAD) за извличане на подводни сигнали от океанския шум, отбелязвайки, че тези методи се очаква да продължат да имат решаващо значение и в обозримото бъдеще.

Подводниците са значителни метални аномалии, движещи се в горната част на водния стълб, произвеждащи звук и променящи физичните, химичните и биологичните свойства на водата, нарушаващи магнитното поле на Земята и неизбежно излъчващи радиация в случай на ядрени подводници.

Брикси-Уилямс отбелязва, че с подобряването на разделителната способност на сензора, мощността на обработка и автономността на машината, обхватът на откриваемите сигнали ще се разшири, което ще даде възможност да се разграничат други преди това неразличими сигнали.

Той също така посочва, че неакустичните техники за откриване са известни от десетилетия, но едва наскоро станаха използваеми поради по-бързите компютърни процесори, отбелязвайки, че океанографските модели могат да работят в реално време.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.