Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Kитайските банки започнаха да продават доларите си

Големите китайски банки започнаха да продават долари тази седмица, за да купуват юани и да забавят отслабването на националната валута, съобщи Ройтерс.

Продажбите са както на местните, така и на чуждите валутни пазари, като чуждестранните клонове на китайските банки продават долари в Лондон и Ню Йорк.

Неназован търговец, базиран в Шанхай, заяви пред Ройтерс, че действието не е необичайно. Банките в Китай до голяма степен търгуват за собствени цели или по нареждане на клиенти. Известно е обаче, че те го правят и при поискване от централната банка на страната, Китайската народна банка, когато тя се нуждае от допълнителна подкрепа за местната валута.

„Продажбата на долари от държавните банки се превърна в нова нормалност, за да забави темпа на обезценяване на юана“, каза търговецът.

Юанът отслабна с около 6% спрямо щатския долар досега тази година и спадна до деветмесечно дъно от близо 7,35 спрямо долара в четвъртък. Въпреки това той се покачи леко в петък, след като Китайската централна банка се намеси, като повиши дневния фиксинг, средния курс, около който юанът има право да се търгува в диапазон от 2%. До обяд юанът поскъпна до 7.28 спрямо долара.

Пазарните експерти приписват отслабването на курса на юана на нарастващия диференциал в доходността на Китай със САЩ, който се разшири до най-високото си ниво от 16 години тази седмица, след като китайският регулатор прие намаляване на лихвените проценти.

Нарастващите притеснения на инвеститорите, проблемният имотен пазар в страната, който представлява една четвърт от китайската икономика, и рисковете от неизпълнение в банковия сектор също се твърди, че са добавили инерция към обезценяването.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.