Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът финансира програма за шпионски балони срещу Русия и Китай

След скандала с китайския шпионски балон над САЩ Пентагонът обвини Китай в същото, което самите американски военни правят. През 2021 г. американската армия започва програма на стойност 11.4 милиона долара за разработката на балони за наблюдение на голяма височина за военни цели, показа проверка на Обективно.БГ в регистъра за федералните пръчки на правителството на САЩ. Договорът на поръчката „Безпилотна стратосферна система“ е възложен на дъщерното дружество на Raven Industries – Aerostar Technical Solutions (съкратено Raven Aerostar) и е с продължителност от 2 г. – от 15 септември 2021 г. до 22 септември 2023 г.

Американската армия работи върху използването на балони на голяма надморска височина за наблюдение на Китай и Русия, твърди американската медия Politico.

Балоните могат да летят на височина до 27 километра и според американската медия ще станат част от обширната мрежа за наблюдение на страната за проследяване на хиперзвукови оръжия.

Програмата идва на фона на международното безпокойство, че Русия и Китай изпреварват САЩ в технологията за хиперзвукови ракети, коментира новината специализираният военен сайт Defense Post.

Характеристика

Американската технологична фирма Raven Aerostar заяви, че нейният балон за голяма надморска височина се захранва от батерии, зареждани от слънчеви панели.

Балонът има блок за управление на полета и пакет електроника за полезен товар, отговарящ за безопасността на полета, навигацията и комуникациите.

Военният балон за наблюдение се възползва от скоростта и посоката на вятъра, за да се придвижи към целевата си зона, използвайки алгоритми, за да предвиди посоката на вятъра и да обедини входящите сензорни данни. Съобщава се, че балонът е предназначен за мисии, изпълнявани от традиционни самолети и сателити.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.