Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Климатолог: Парниковият ефект се причинява предимно от водни пари и облаци, въглеродните емисии са незначителни

Учен от Масачузетския технологичен институт заяви, че въпреки че глобалното повишаване на температурата поради парников ефект е реално, увеличението е малко и не представлява никаква екзистенциална заплаха.

Парниковият ефект се причинява предимно от водни пари и облаци, заяви Ричард Линдзен, почетен професор по атмосферни науки в Масачузетския технологичен институт (MIT).

Въглеродният диоксид (CO2), метанът и азотният оксид са незначителни съставки на парниковия ефект, каза Линдзен в интервю за „Американските лидери на мисълта“ на EpochTV.

„Ако всички други неща се поддържат постоянни и удвоите CO2, ще получите малко под един градус затопляне“, каза Линдзен. Някои климатични модели оценяват най-високото затопляне на три градуса, но „дори три градуса не са толкова много“, добави той.

Според НАСА парниковият ефект е „процесът, чрез който топлината се улавя близо до земната повърхност от вещества, известни като „парникови газове“. Парниковите газове се състоят от въглероден диоксид, метан, озон, азотен оксид, хлорофлуоровъглероди и водни пари.

Климатологът от Масачузетския технологичен институт твърди, че наричането на изменението на климата екзистенциална заплаха идва от пропагандата.

Дори Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) – органът на ООН за оценка на научната основа на изменението на климата, неговото въздействие и възможностите за смекчаване – не го нарича екзистенциална заплаха, каза Линдзен.

В доклада си IPCC говори за намаляване на БВП с 3% до 2100 г. поради изменението на климата, добави Линдзен. – „Ако приемем, че БВП се е увеличил няколко пъти дотогава, това не звучи екзистенциално за повечето хора.“

Екстремни климатични промени от миналото

Има и аргумент, че по време на големите климатични промени в историята на Земята средната глобална промяна на температурата е била само пет градуса.

Той се позова на две събития от изменението на климата, когато средната температурна разлика между тези два периода и днес е била само около пет градуса.

Едно от събитията е Последният ледников максимум, известен още като последния ледников период, когато Илинойс е покрит с ледена покривка с дебелина около 2 километра.

„Последната ледникова епоха е достигнала своя връх преди около 20 000 години, когато глобалните температури вероятно са били с около 5°C по-ниски от днешните“, според Националната океанска и атмосферна администрация.

Второто събитие е топлият период преди около 50 милиона години, когато подобни на алигатори същества са живели на Свалбард, норвежки архипелаг, разположен северно от Арктическия кръг.

През този горещ период преди около 55-56 милиона години средната глобална температура „изглежда“ по-висока от днешната температура с около седем градуса по Целзий.

Въпреки това, затоплянето през последните 150 години, от прединдустриалната епоха (1850-1900 г.), няма прилика с тези две големи климатични промени, каза Линдзен.

През тези периоди температурата в тропиците остава почти постоянна, докато температурната разлика между тропиците и полюса се увеличава с 20 градуса по Целзий по време на последния ледников максимум и намалява с 20 градуса по Целзий през топлия период, посочи ученият.

От друга страна, повишаването на температурата от прединдустриалната епоха поради парниковия ефект, наблюдаван днес, остава същото на всяко място от тропиците до полюсите, обясни Линдзен.

„Температурната разлика между тропиците и полюсите зависи от динамиката на преноса на топлина чрез движение. До известна степен екваторът зависи от парниковия ефект“, каза той.

Увеличението, което наблюдаваме, може да се дължи на CO2 – около градус – но то не се променя от тропиците до полюсите, твърди ученият, наричайки идеята, че тази температурна промяна е „екзистенциална“ и изисква масивно намаляване на въглеродните емисии „неразумно“.

Опасен ли е CO2?

Намаляването на CO2 е „мечтата на регулатора“, каза г-н Линдзен. „Ако контролирате CO2, контролирате дишането; Ако контролирате дишането, вие контролирате всичко. Така че това винаги е едно изкушение.“

„Другото изкушение е енергийният сектор. Без значение колко почиствате изкопаемите горива, те винаги ще произвеждат водна пара и CO2“, обясни Линдзен.

CO2 се третира като отрова и повечето хора вярват, че CO2 е опасен, продължи ученият, но забравят, че CO2 е от съществено значение.

„Концентрацията на CO2 в устата ви е около 40 000 части на милион, за разлика от 400 навън“, каза Линдзен. Концентрация от „5000 е разрешена на космическа станция“.

„Това е частично отровено – но по-лошо от това – това е от съществено значение. Ако можехме да се отървем от 60% от CO2, всички щяхме да сме мъртви.“

„Това е много странен замърсител; това е от съществено значение за живота на растенията“, каза Линдзен. – „И все пак, тъй като това е неизбежен продукт от изгарянето на изкопаеми горива в енергийния сектор, той е атакуван.“

Науката се използва за налагане на зелени политики

IPCC на ООН изготвя доклади за изменението на климата, които често са дълги хиляди страници. Институцията също така публикува общи резюмета за политиците и „емблематични изявления“, които обобщават хиляди страници в едно изречение, каза Линдзен.

„Само докладите, изготвени от работната група I на IPCC, са наука“, твърди климатологът. – „Всичко останало се пише от държавни служители, така че е рисковано.“

Работна група I е натоварена със задачата да оцени физическата наука за изменението на климата, според нейния уебсайт.

Едно от емблематичните изявления на IPCC твърди, че е „почти сигурно, че по-голямата част от изменението на климата – затоплянето – от 1960 г. се дължи на човека“, каза Линдзен, обяснявайки, че „говорите за част от градуса“.

През 2001 г. Работна група I публикува доклад, обясняващ научната основа на оценката на IPCC за минали, настоящи и бъдещи промени в климата. В доклада се посочва, че средната глобална температура на земната повърхност – комбинация от близка до повърхността температура на въздуха над сушата и на морската повърхност – се е увеличила през 20-ти век с 0,4 до 0,8 градуса по Целзий.

По-голямата част от наблюдаваното затопляне през последните 50 години вероятно се дължи на човешката дейност, по-специално „на увеличаването на концентрациите на парникови газове“, се казва в доклада.

Докладът също така предоставя прогноза за глобалното повишаване на температурата до края на 21-ви век, в сравнение с 1990 г., въз основа на симулацията на различни сценарии за емисии, разработени от IPCC. Във всички симулирани сценарии най-ниското очаквано увеличение на температурата е 1,4 градуса по Целзий, а най-високото е 5,8 градуса по Целзий.

Едно невинно изявление, направено от учените, може да бъде погрешно представено като „катастрофално“ от политиците, които след това осигуряват повече финансиране за научните изследвания в тази област, на което нито научната общност, нито ООН биха възразили, каза Линдзен.

Според учения днес е почти невъзможно да се публикува научна статия, която поставя под въпрос глобалното затопляне.

„Финансирането за климата като цяло се увеличи с около 15 пъти“, създавайки нова общност, която съществува само заради разказа за климата, каза Линдзен. В резултат на това никой в основните медии не го поставя под въпрос.

Политици, университети, международни организации и медии нарекоха затоплянето на климата екзистенциална заплаха за човечеството.

Президентът Джо Байдън заяви на пресконференция във Виетнам през септември, че „единствената екзистенциална заплаха, пред която човечеството е изправено, още по-страшна от ядрена война, е глобалното затопляне, надхвърлящо 1,5 градуса през следващите 10 години“.

Работната група по изменението на климата в Университета в Западен Мичиган предупреди, че „глобалната температура се е повишила с най-малко 1°C от средата на 20-ти век“ и заяви, че „изменението на климата е екзистенциална заплаха за качеството на живот на тази планета“.

Брус Ейлуърд, помощник-генерален директор на Световната здравна организация (СЗО), обяви през ноември, че изменението на климата представлява екзистенциална заплаха за всички хора, по-специално за бременните жени и децата.

Още по темата: Учени разкриха какви интереси се крият зад теорията за климатичните промени 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.