Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кметът на Ямбол свиква референдум заради разполагането на 2000 военни на НАТО в областта

„Най-големият капитал на една държава са не базите, не пътищата, не сградите, а хората. Спокойствието и сигурността нямат цена.“ Това заяви кметът на Ямбол Валентин Ревански на среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Пред ръководството на общината Емил Ефтимов съобщи, че министерството на отбраната предвижда разширяването на казармен район Кабиле за разползагне на бригада от 2000 военни. По думите му тя ще остане изцяло българска, а не българо-американска съвместна база, каквато е тази на Ново село. Този район е препоръчан, заради близостта му до летище и пристанище, до полигон „Ново село“, както и заради изградената железопътна и пътна инфраструктура, според съобщение за срещата, публикуван на сайта на общината.

Според адмирал Емил Ефтимов в базата на Кабиле не са правени инвестиции от 30-40 г. и сега се предвижда да бъдат основно ремонтирани сградите, да се изградят нови трафопостове, канализация, като средствата ще бъдат осигурени от държавния ни бюджет и от бюджета на НАТО. Процедурите за това вече са стартирани, съобщи началникът на отбраната.

Предвижда се и изграждане на временен лагер по искане на ръководството на водената от Италия многонационална бойна група на НАТО.

Кметът на Ямбол свиква референдум

Началникът на отбраната се опита да спечели кмета на Ямбол на своя страна с обяснението, че, „освен повече сигурност и надеждна отбрана, съюзните формирования у нас ще донесат и икономически ползи, като биха подпомогнали местния бизнес в областта на строителството, осигуряване на комунално-битови услуги“.

„Проблемът е, че казарменият район на Кабиле е в близост до урбанизираната територия на Ямбол. В случая за нас е важно, спокойствието на гражданите“, отговори кметът Валентин Ревански. Той допълни, че Ямбол се бори за всеки нов жител, за това са създадени нови социални програми, за хората, които предпочетат да живеят тук, инвестира се не само в инфраструктурата, а и в образованието и спорта.

Кметът заяви категорично, че той и екипът му ще спазят обещанията пред гражданите да се направи допитване или местен референдум, както го правят по всички по-важни въпроси. „По време на срещите си с граждани, основните им искания към нас бяха да се чуе мнението на жителите на Ямбол относно мигрантски центрове и бази на НАТО. Аз и екипът ми сме хора, които изпълняваме ангажиментите, които поемаме“, заяви Валентин Ревански.

Министерството на отбраната ще проведе разяснителна кампания сред населението, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпроса, въпреки че държавното решение за разширяване на казармения район вече е взето.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.