Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кой доставя танкове на Украйна (инфографика)

Общо 100 танка ще получи Украйна от държави в НАТО. Според военни анализатори цифрата е прекалено малка, за да промени ситуацията на бойното поле. След месеци на дебати Германия и САЩ обявиха тази седмица, че ще изпратят бойни танкове на Киев.

По-рано германските медии предположиха, че канцлерът Олаф Шолц в разговор с американския президент Джо Байдън е дал да се разбере, че Германия ще снабдява Украйна с танкове „Леопард 2″, но при условие, че Вашингтон изпрати и танковете си „Ейбрамс“.

На 18 януари заместник-секретарят на отбраната на САЩ Колин Кал заяви, че танкът „Ейбрамс“ има много сложно оборудването, което е „скъпо, трудно за обучение“, така че ще бъде трудно за Украйна да го поддържа.

Според CNN Германия не е искала да предприеме стъпката да достави танковете, без американските им партньори също да го направят, въпреки че Великобритания обеща 14 танка Challenger 2 преди това. САЩ промениха позицията си и обявиха, че ще доставят един батальон или 31 танка „Ейбрамс“. Германия заяви, че ще дари 14, но те ще могат да бъдат подготвени за износ най-рано през пролетта. Полша, която е най-прямата, която желае да достави своите „Леопард 2“ също ще изпрати 14, докато 18 ще бъдат дарени от Холандия. Очакват се още доставки от Норвегия, Финландия и Испания, докато Португалия също е в процес на вземане на официално решение на въпроса.

Още по темата: Пентагонът поръчва боеприпаси с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на Русия

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.