Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кой доставя танкове на Украйна (инфографика)

Общо 100 танка ще получи Украйна от държави в НАТО. Според военни анализатори цифрата е прекалено малка, за да промени ситуацията на бойното поле. След месеци на дебати Германия и САЩ обявиха тази седмица, че ще изпратят бойни танкове на Киев.

По-рано германските медии предположиха, че канцлерът Олаф Шолц в разговор с американския президент Джо Байдън е дал да се разбере, че Германия ще снабдява Украйна с танкове „Леопард 2″, но при условие, че Вашингтон изпрати и танковете си „Ейбрамс“.

На 18 януари заместник-секретарят на отбраната на САЩ Колин Кал заяви, че танкът „Ейбрамс“ има много сложно оборудването, което е „скъпо, трудно за обучение“, така че ще бъде трудно за Украйна да го поддържа.

Според CNN Германия не е искала да предприеме стъпката да достави танковете, без американските им партньори също да го направят, въпреки че Великобритания обеща 14 танка Challenger 2 преди това. САЩ промениха позицията си и обявиха, че ще доставят един батальон или 31 танка „Ейбрамс“. Германия заяви, че ще дари 14, но те ще могат да бъдат подготвени за износ най-рано през пролетта. Полша, която е най-прямата, която желае да достави своите „Леопард 2“ също ще изпрати 14, докато 18 ще бъдат дарени от Холандия. Очакват се още доставки от Норвегия, Финландия и Испания, докато Португалия също е в процес на вземане на официално решение на въпроса.

Още по темата: Пентагонът поръчва боеприпаси с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на Русия

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.