Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кой заглушава GPS навигацията над българското Черноморие

Сигналите на навигационната система GPS се заглушават по българския черноморски бряг, показват данни на системата GPS jam. Поне 10% от потребителите, които потърсят навигация от GPS, или нямат сигнал, или получават некоректни данни за местоположението си, съобщава „24 часа“.

Навигацията е заглушена не само в българските териториални води. Според сайта за следене на GPS-сигналите подобно заглушаване има и в Румъния – около град Черновода, Констанца, териториални води на Турция в Черно море, в зоната около турската столица Анкара, Адана – на границата със Сирия, Южна Сирия – на границите с Ливан и Йордания, в Русия около Сочи, Москва, Волгород и други градове, показват данните от системата. Те са събрани от пилоти на граждански самолети, които са подавали сигнали до ръководителите на въздушното движение, че са загубили връзка.

Заглушаването става чрез пускането на радиочестотни сигнали, които затрудняват обмена на информация между спътниците и приемниците на Земята. За да се заглуши сигналът над толкова голяма територия, както в момента над Черно море, са нужни много на брой и мощни излъчватели на радиочестотни сигнали. Заради това било малко вероятно да става въпрос за някакъв вид руска атака, коментират експерти пред „24 часа“. За да обхванат толкова голям район, ще са им нужни огромен брой кораби със специално оборудване в района на заглушаването, което няма как да остане незабелязано.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Точно си е руска системата и щом Турция не се оплаква, значи е напълно осведомена за това.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.