Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кой плати 1 млн. евро за лобизъм в ЕК, за да ядем храни с насекоми (ДОКУМЕНТИ)

Международната платформа на Асоциацията за насекоми за храни и фуражи (IPIFF) е платила 1 милион евро за лобизъм в Европейската комисия (ЕК) за приемането на регламенти, разрешаващи консумацията на буболечки и добавянето им в храните и фуражите. Това показа проверка на Обективно.БГ в регистъра за лобизъм на Европейския парламент.

Член на тази асоциация е френската компания за производство на насекоми Ynsect NL B.V. По нейна молба Европейската комисия прие Регламент 2023/58, подписан от Урсула фон дер Лайен на 5 януари 2023 г. С него Еврокомисията разреши пускането на пазара на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на бръмбара Alphitobius diaperinus (малък мрачник) като нова храна. Бръмбарът ще се добавя в хляба, шоколадовите десерти, месните продукти, макароните и др. (пълен списък на храните е публикуван в Официалния вестник на ЕС).

Новината предизвика вълна от недоволство, а впоследствие стана известно, че ЕК е приела още регламенти, разрешаващи в храната ни освен бръмбари да се добавят също жълт брашнян червей, скакалец и щурец.

80 компании в лобито за „насекоми за ядене“ в ЕС

В регистъра за прозрачност на Европейския парламент въпросната организация, плащала за лобизъм, се характеризира по следния начин: „IPIFF е организация с нестопанска цел в ЕС, която представлява интересите на сектора за производство на насекоми пред създателите на политики в ЕС, европейските заинтересовани страни и граждани. Съставена от 80 членове, повечето от които са европейски компании за производство на насекоми, IPIFF насърчава използването на насекоми и продукти, получени от насекоми, като източник на хранителни вещества от най-високо ниво за консумация от човека и храна за животни.

Основната мисия на IPIFF е да насърчава по-широкото използване на насекоми като алтернативен или нов източник на протеини за консумация от човека и храна за животни чрез непрекъснат диалог с лицата, вземащи решения в ЕС (т.е. Европейската комисия, органите на държавите-членки на ЕС, Европейския парламент и Европейския орган за безопасност на храните). По-специално IPIFF съсредоточава дейността си върху застъпничеството за подходящи законодателни рамки на ЕС, които да се прилагат за производството на насекоми.“

Такса лобизъм

За тази цел въпросната организация IPIFF е платила повече от 1 милион евро за лобизъм пред Европейската комисия, като провежда четири срещи на високо ниво, включително с ресорния еврокомисар, показват документи от регистъра на Европейския парламент.

От 2016 до 2021 г. IPIFF е отделила повече от 1 милион евро за лобизъм: 150 000 евро – през 2016, два пъти по 250 000 евро или 500 000 евро – през 2017 г. и 2018 г., и 400 000 евро – през 2021 г. Данните за миналата година все още не са публикувани в регистъра на Европейския парламент.

Кой плати 1 млн. евро за лобизъм в ЕК, за да ядем храни с насекоми

През 2021 г. са платени 400 000 евро, през останалите години – общо 650 000 евро. Сумата възлиза на 1 050 000 евро за лобизъм в Европейската комисия.

Срещи с еврокомисар и високопоставени чиновници в ЕК

Прозиводителите на насекоми от IPIFF са успели да проведат четири срещи на високо ниво:

  • 25 април 2017 г. – кабинетът на еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис, среща с Марко Валета – член на кабинета. Тема: Насекомите като нови храни
  • 2 октомври 2020 г. – среща с Виргиний Синкевичус, еврокомисар по околната среда и рибарството и член на кабинета му – Агне Размиславичуте-Палиониене. Тема: Да се обсъди приносът на сектора на производителите на насекоми в консултациите относно бъдещите стратегически насоки за стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“
  • 28 октомври 2020 г. – кабинетът на Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните, среща с трима членове на нейния кабинет: Джорджос Россайдс, Инес Прайнсак, Каролина Хербаут-Борчак. Тема: Обмен на мнения с Международната платформа на асоциацията за насекоми за храни и фуражи (IPIFF) относно техните приоритети в рамките на стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“
  • 26 октомври 2021 г. – кабинетът на Виргиниюс Синкевичус, еврокомисар по околната среда и рибарството, среща с Кармен Прейзинг, член на кабинета. Тема: Общо представяне на европейския сектор за производство на насекоми и как той би могъл да подкрепи приоритетите на Комисията от гледна точка на околната среда.

Кой плати 1 млн. евро за лобизъм в ЕК, за да ядем храни с насекоми

Списък със срещи на производителите на насекоми с високопоставени представители на ЕК. Източник: Европейският парламент

Производителите на насекоми от IPIFF са и член на Консултативната група по хранителната верига, животните и растенията на Европейската комисия, т.е. консултират изпълнителния орган на ЕС какви решения да взема – решения, които са в полза на IPIFF.

Безопасни ли са насекомите в храните

Европейският орган за безопасност на храните е изпратил научно становище до ЕК, че бръмбарът Alphitobius diaperinus (малък мрачник) в определената концентрация е безопасен, но не се препоръчва на лица под 18 г. Контролният орган също  е стигнал до заключението, че консумацията на новата храна може да предизвика първична сенсибилизация и алергични реакции към белтъците на малкия мрачник.

Органът препоръчва да се проведат допълнителни изследвания относно алергенността на ларвите на Alphitobius diaperinus. Въпреки че такива допълнителни изследвания все още не са направени, бръмбарът вече е пуснат на пазара за консумация с последния регламент на ЕК.

Още по темата:

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, за да продължа с разследванията си, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате за канала ми Обективно.БГ.

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.