Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Корупционен скандал разтърси Киев: скъпи автомобили, имения и ваканции в чужбина, докато украинците страдат

Високопоставени служители от украинското правителство подадоха оставки на фона на мащабни обвинения в корупция. Това е най-големият корупционен скандал в екипа на Зеленски от началото на войната.

Държавните служители напуснаха постовете си след разкрития, вариращи от подкуп, лошо управление на средства за закупуване на храна за арамията, до присвояване, шофиране на скъпи автомобили и ваканции в чужбина, докато обикновените хора страдат от войната.

Висш президентски съветник, четирима заместник-министри и петима областни управители бяха принудени да напуснат постовете си.

Сред регионалните губернатори, които се оттеглиха, бяха служители, наблюдаващи региони с интензивни боеве, включително регионите Запорожие и Херсон, където руските сили отчитат победи.

Списъкът с уволнените, който беше публикуван, включва:

  • Заместник-главен прокурор: Олеский Симоненко
  • Заместник-министър на развитието на общностите и териториите: Иван Лукерю
  • Заместник-министър на развитието на общностите и териториите: Вячеслав Негода
  • Заместник-министър на социалната политика: Виталий Музиченк
  • И областните управители на Днепропетровск, Запорожие, Киев, Суми и Херсон

„Невоенното“ положение на зам.-началника на кабинета за Зеленски

Сред подалите оставка е и зам.-началникът на администрацията на Зеленски Кирило Тимошенко, който беше обвинен от украинските медии, че води разточителен военновременен начин на живот, докато сънародниците му страдат.

„Украинска правда“ публикува серия от снимки в статия, озаглавена „Невоенното положение“ на Кирило Тимошенко, заместник-началник на кабинета на президента на Украйна.

Тимошенко е карал спортни автомобили от висок клас в и извън столицата, до и от имения, които обикновено струват от 10 000 до 25 000 долара на месец.

Корупционен скандал разтърси Киев: скъпи автомобили, имения и ваканции в чужбина, докато украинците страдат

Снимки, публикувани от „Украинска правда“, препубликувани в Yahoo News, в началото на декември миналата година, показват Тимошенко често зад волана на лъскаво ново Porsche Taycan.

Според разследването на журналистите колата е закупена на 8 юни 2022 г. На 25 юни тя е заснета от камери за видеонаблюдение извън Киев на път за град, в който живеят украински олигарси.

Самата кола е собственост на Novem Logistics LLC, регистрирана на улица Паркова дорога 16а в Киев. На този адрес се намира Конгресният и изложбен център Parkovyi, където партията „Слугата на народа“ редовно е провежда срещи преди началото на войната. Вемир Давитян е едноличен собственик на фирмата. Според „Украинска правда“ той  неформално надзирава властите в Запорожка област.

През лятото, главно през почивните дни, самият Тимошенко е бил зад волана на колата, което е заснето от камерите за видеонаблюдение. На предното стъкло на колата се вижда специален пропуск за периода на комендантския час, издаден от Киевската градска държавна администрация.

В коментар за вестника Тимошенко каза, че не е собственик на колата и я е използвал само три-четири пъти и я е върнал на собственика Давитян преди няколко месеца. Записите от камери за видеонаблюдение обаче показват, че той е карал колата поне два пъти повече от казаното.

В същото време Тимошенко не само кара скъпа кола, но и наема имение от почти 1200 квадратни метра. Къщата принадлежи на собственика на голям строителен бизнес Игор Никонов.

Корупционен скандал разтърси Киев: скъпи автомобили, имения и ваканции в чужбина, докато украинците страдат

Тимошенко обясни, че наема тази къща от съображения за сигурност, тъй като собствената му къща се намира на опасно място предвид редовните ракетни удари. Той показа и договор за наем от юли тази година.

„Техническа грешка“ завишила тройно цените в договор за 328 млн. евро 

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов също подаде оставка заради корупционния скандал с обществена поръчка за армията. Министерството на отбраната на Украйна е подписало договор за доставката на храна на силно завишени цени, но според военния министър завишаването на цените не е умишлено, а резултат на „техническа грешка“.

Документи, публикувани от украинската медия ZN.UA, разкриха, че министерството на отбраната е поръчало хранителни доставки на завишени цени за армията. Например министерството купува яйца по 17 гривни за брой, докато средната цена на яйце в Киев е около 7 гривни. Според ZN.UA договорът за доставка на храна за войници през 2023 г. възлиза на 13,16 милиарда гривни (328 милиона евро).

Министърът на отбраната Олексий Резников отхвърли завишените цени като „техническа грешка“ на изпълнителя, който „е направил грешка при прехвърлянето на данни от една таблица в друга“.

Ваканции в чужбина

Снимка в Инстаграм от испанския курорт Марабеля, публикувана от съпругата му, коства поста и на зам.-главния прокурор на Украйна Олексий Симоненко. Той е отишъл на почивка в чужбина по време на военното положение в нарушение на забраната на президента Володимир Зеленски. Това съобщи журналистът от „Украинска правда“ Михайло Ткач. Според него Симоненко е прекарал 10-дневна ваканция в Марбеля, Испания, както се вижда от снимка, публикувана от съпругата му в Инстаграм.

Корупционен скандал разтърси Киев: скъпи автомобили, имения и ваканции в чужбина, докато украинците страдат

Снимка, публикувана от съпругата на Олексий Симоненко в Инстаграм. Източник: Михайло Ткач/Фейсбук

Зам.-главният прокурор е отпътувал от Украйна на 30 декември през ГКПП Краковец с лек автомобил Мерцедес ВС 0001 ХН, собственост на украински бизнесмен. Върнал се е в Украйна на 8 януари през Краков. Заради последвалия скандал, показващ как висши служители почиват на луксозни дестинации в чужбина, докато обикновените украинци търпят лишения и умират, правителството вече забрани почивките в чужбина за чиновниците.

Още по темата:

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате се за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.