Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Корупционен скандал в МО на Украйна заради злоупотреби с доставки за армията

Министерството на отбраната (МО) на Украйна е подписало договор за доставката на храна на армията на силно завишени цени. Това става ясно от документи, публикувани от украинската медия ZN.ua.

Според данните Министерството на отбраната купува храни за военните 3 пъти по-скъпо от цените на дребно. Става въпрос за изхранването на 2023 военни части, дислоцирани в Полтавска, Сумска, Киевска, Житомирска, Черниговска и Черкаска области далеч от линията на съприкосновение. Министерството на отбраната е сключило този договор в размер на 13 милиарда гривни (637 624 998 лв.), пише украинската медия.

Богдан Хмелницки е подписал споразумението от името на Министерството на отбраната. Това е същият директор на отдел „Държавни поръчки“, който беше обискиран през лятото във връзка с присвояване на 580 000 долара за боеприпаси за военните, припомнят украинските журналисти.

След разследването ръководството на министерството ще бъде извикано да даде обяснения на закрито заседание на Върховната Рада, съобщи във Фейсбук депутатът Мариана Безухла. По думите й Държавната одиторска служба на Украйна проверява на какви цени са сключвани договори за доставки в украинската армия, включително на китайски дронове.

Според публикуваните документи споразумението на стойност 13,16 милиарда  UAH е сключено на 23 декември 2022 г.

Министерството на отбраната е договорило яйца за 17 UAH всяко, докато цената на дребно в магазин в Киев вече е около 7 UAH за брой.

Картофите са поръчани за 22 UAH за килограм, докато цената на дребно в магазина е 8–9 UAH.

Пилешкото бутче струва 120 UAH за килограм, а в магазина – 80 UAH.

Журналистите уточняват, че сравняват цените, на които министерството е сключило споразумението, с цените на дребно в магазина, които вече включват както печалбата на производителя, така и на самия магазин, т.е са предварително по-високи от цените на едро. Договорът се отнася не само за закупуване, но и за предоставяне на кетъринг услуги. Може би затова е по-скъпо? Не, ако се разровите в документа, ще видите, че услугите за кетъринг са посочени като отделна разходна позиция от 30 милиона UAH, тоест 0,2% от общата сума на договора, поясняват от медията.

Настоящият договор в размер на 13 милиарда гривни е подписан от Министерството на отбраната с „Актив Къмпани“ ООД. Тази компания има уставен капитал от хиляда гривни и е регистрирана на адрес за масова регистрация в Киев: на улицата. Дегтяревской, 25А, буква Л. През 2021 г. данъчната служба анулира удостоверението за ДДС на тази компания поради липса на доставки и неподаване на декларации.

През 2019 г. „Актив Къмпани“ ООД фигурира в наказателното производство на Националната полиция № 12019100100003229. Твърди се, че фирмата е подала неотговарящ на действителността подправен акт за участие в търг за доставка на говеждо месо за местата за лишаване от свобода и следствените арести.

Месец преди сключването на този договор с Министерството на отбраната Валерий Николаевич Мелеш от Била Церква (Киевска област) е станал собственик и директор на компанията. Преди това е бил директор на държавно предприятие на Министерството на отбраната.

Медията отбелязва, че „от началото на руската инвазия държавата реши да скрие информацията за всички военни покупки, включително тези, извършени през предходни години“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.