Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Корупционен скандал в украинския „Международен легион“: австралийка обвинена в кражба на милиони долари

Австралийка, известна с миналото си на реалити звезда, която доскоро беше говорител на украинския „Международен легион“, е обвинена в кражбата на милиони долари от доставка на фентанил и други обезболяващи в страната, съобщи Daily Mail.

Емезе Файк е обвинена от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в кражба на медицински материали на стойност милиони долари, предназначени за украински войници, и средства на Легиона, което тя отрича. Съобщава се, че тя е участвала в изчезването на „масивна“ доставка на медицински материали в САЩ на стойност 2,5 милиона долара и източване на международни дарения, предназначени за военни нужди на Киев.

Медицинските консумативи – които включват болкоуспокояващи, като опиоида фентанил – са пристигнали в края на октомври, но така и не са стигнали до фронтовата линия. „Бяха положени значителни усилия“ за локализиране на липсващата пратка, без резултат. Файк твърди, че не знае нищо за съществуването на пратката, но показанията на лицата, които са я доставили, я поставят на мястото, където е пристигнала.

Липсата на провизии означава, че безброй ранени украински войници на фронтовата линия са оставени в агония в продължение на часове или дори дни, докато са чакали помощ. В доклада на СБУ за инцидента се отбелязва, че когато са били зададени допълнителни въпроси на Файк и за нея е станало очевидно, че е под подозрение, някои от доставките по чудо са се появили най-накрая.

Същото не може да се каже за големите суми, дарени на Легиона, които са „конфискувани от говорителката на легиона и изпратени на неизвестни места“. Откакто Файк се e присъединиla към чуждите наемници в Украйна през април 2022 г., групата e разчитаla на две организации за набиране на средства, както създадени, така и единствено контролирани от нея, включително Гражданския фронт, който е базиран в Норвегия.

СБУ е документирал колко легионери са се оплакали от липса на прозрачност по отношение на тези организации. Твърди се също, че Файк е била хваната на таен запис, признавайки, че „рутинно е използвала средствата в тази сметка за лична изгода“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.