Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Космическите сили на САЩ се готвят за война в Европа

Космическите сили на САЩ проведоха съвместни учения с Великобритания, Канада и Австралия – най-големите подобни учения в историята си – за да усъвършенстват готовността си за хипотетична война в Европа, според изявление на Командването за космическа подготовка и готовност (STAR).

Три учения Space Flag 23-1, всяко с продължителност два дни, бяха проведени по-рано този месец в базата на космическите сили Schriever в Колорадо. Ученията позволиха на участниците да практикуват „техники за орбитална война, за електронна война, за осведоменост в космическата област и разузнавателното командване“, каза подполковник Албърт Харис от американските космически сили.

Събитието отбеляза първите учения на космическите сили по сценарий за европейска война на фона на ескалиращото напрежение между Вашингтон и Москва заради войната в Украйна. Харис каза, че планирането на ученията е започнало през февруари, същия месец, в който започна войната в Украйна.

На войските бяха дадени специфични за Европа проблеми за решаване по време на планирането на мисията и практикуваха процедури за повишаване на готовността си да спечелят конфликт на континента, но точните сценарии остават тайна. Полковник Джейсън Шрам заяви, че ученията са позволили на американските сили и коалиционните партньори да практикуват тактиката си за космически бой.

„Победата в космоса е в основата на други области на бойните действия“, каза той. „Ще се борим в космоса като коалиция и тези възможности са безценни за изграждането на екипа, който ще се бори заедно, ако възникне такава необходимост“.

САЩ подкрепят Украйна срещу Русия с оръжия, доставки и други форми на военна помощ, като разузнаване, като същевременно твърдят, че не са пряко замесени в конфликта. Генерал Джон Реймънд, ръководител на американските космически операции, заяви през юли, че „търговското космическо пространство е много важно за осигуряването на способности, които са били полезни за Украйна“.

Един добре известен случай е доставката на наземно оборудване на Starlink за Украйна. SpaceX на Илон Мъск предостави достъп до сателитна интернет услуга на войските на Киев.

САЩ обособиха космическите си сили като отделен военен клон през 2019 г., повече от 50 години след като се присъединиха към Съветския съюз и Великобритания в подписването на договор за използването на космоса за мирни цели. Пентагона заяви, че трябва да третира космоса като „бойно поле“ заради предполагаеми заплахи от Русия и Китай.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.