Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Косово все още е минно поле 20 г. след бомбардоровките на НАТО с касетъчни боеприпаси

Президентът Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна забранените в 120 държави касетъчни бомби, тъй като запасите от останалите боеприпаси са се изчерпали. Същите боеприпаси бяха използвани от НАТО във войната в Косово и доведоха до смъртта на стотици цивилни.

Зам.-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал оправда решението на Байдън да изпрати на Украйна касетъчни боеприпаси за 800 млн. долара с обяснението, че смъртта на цивилни от тези забранени оръжия не е толкова важна, колкото опасността от победа на Русия.

Когато се взривяват, касетъчните боеприпаси освобождават много малки бомби на широка площ. Процент от бомбите обаче не успяват да се взривят при удар, а неексплодиралите елементи представляват сериозен риск за цивилните в продължение на години след края на войната.

Британската медия Declassified UK публикува разследване за последиците от употребата на това оръжие от НАТО на Балканите. 20 г. по-късно невзривени бомби от тези касетъчни боеприпаси продължават да представляват смъртен риск за местното население.

„В селото, в което живеехме, имаше девет бомби, хвърлени от НАТО в рамките на две минути“, разказва пред Declassified UK Джафер Бузоли.

Много от местните са воювали в югославската армия на Слободан Милошевич преди Бил Клинтън и Тони Блеър да започнат своята „хуманитарна интервенция“ през 1999 г.

Косово все още е минно поле 20 г. след бомбардоровките на НАТО с касетъчни боеприпаси

Американски военни зареждат касетъчна бомба на самолет по време на бомбардировките над Югославия. (Снимка: Ричард Росър / ВМС на САЩ)

„Когато падна първата бомба, просто бяхме объркани и се чудехме какво се случва“, разказва Джафер Бузоли. – „Но след втората бомба усетих горещия въздух и паднах от налягането на взрива. Оттогава имам увреден слух. Когато има силен шум или хората крещят, трябва наистина да се отдръпна, защото това е твърде много за мен.“

Бузоли е имал късмет да оцелее при въздушния удар. Двама войници и петгодишно момче са били убити при нападението срещу неговото село Лапле, което е било ударено със забранени касетъчни боеприпаси.

Те разпръскват „виелица“ от бомби с форма на топка над целевите райони, като минно поле, падащо от небето. Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ съобщи, че НАТО са убили между 90 и 150 цивилни с това оръжие в Сърбия и Косово.

Хиляди бомби не са се взривили при удара, което представлява смъртна опасност за децата, които ги вземат за играчки. В десетилетието след войната тези невзривени бомби са отнели живота на още 178 души в Косово.

Макар че тази война може да изглежда като далечен спомен за хората, които не живеят на Балканите, тя е предупреждение за западните държави, които сега подпомагат борбата на Украйна срещу Русия, пише Declassified UK.

Aмериканските власти започват да доставят на Киев именно такива касетъчни бомби, въпреки че оръжието е забранено от повече от 120 страни, включително Великобритания, след приемането на конвенцията на ООН през 2008 г.

САЩ отказаха да подпишат забраната и има подозрения, че използват вратичка, за да ги съхраняват във въздушните си бази във Великобритания, пише Declassified UK.

Уроци от Косово 

Неексплодиралите касетъчни боеприпаси остават опасност в Косово за дълго след приключването на 11-седмичната въздушна война на НАТО през 1999 г.

Горан, косовски сърбин, си спомня как оръжието едва не убило фермер в лозе близо до православния манастир в Грачачина, обект на световното културно наследство.

„Той караше трактора си право над бомбата“, казва ми Горан. „Имаше късмет, че не беше убит.“

Горан, който обича да ловува диви свине в гората, казва, че е открил касетъчен боеприпас през 2013 г., много след края на войната.

Същата година британската благотворителна организация за разминиране Halo Trust заяви, че „все още намира стотици касетъчни бомби“ в Косово.

В район близо до Юник в Западно Косово те са прочистили 171 касетъчни бомби, хвърлени от НАТО, която упорито отказва да предостави на хуманитарните работници достъп до официалната си база данни за въздушни удари.

В резултат на тези трудности 44 опасни обекта все още не са напълно разминирани до края на 2021 г.

Докато НАТО оправдава употребата на касетъчните боеприпаси, като казва, че целите са били сръбски войници, хората, които сега живеят в тези райони, често са етнически албанци – същите хора, които НАТО твърдеше, че спасява, като бомбардира селата им.

Обединеното кралство е една от държавите, пуснали най-много касетъчни бомби в Косово, като тези забранени боеприпаси са били повече от половината бомби, пуснати от Кралските военновъздушни сили. Британските пилоти са изстреляли 531 касетъчни боеприпаси. Всеки един съдържа 147 бомби с над 2 000 шрапнела всяка.

До 12% от бомбите не са успели да се взривят при удара, според доклад на парламентарната комисия по отбрана: „Това означава, че ВВС на Великобритани са оставили между 4 000 и 10 000 неексплодирали бомби на земята в Косово“.

Типът касетъчна бомба, използвана от Великобритания, BL755, е проектирана в края на шейсетте години на миналия век и влиза в експлоатация през 1972 г. въпреки производствените предизвикателства. През следващото десетилетие Кралските военновъздушни сили придобиват запас от 18 000 касетъчни бомби. Други 26 000 са продадени в чужбина на доходоносния оръжеен пазар, най-вече на Германия, но дори и на бъдещи врагове като Иран и Югославия.

Правителството на Маргарет Тачър ги изнася за режима на Робърт Мугабе в Зимбабве. Следва износ за Саудитска Арабия. BL755 бяха използвани в кървави конфликти като войната между Иран и Ирак, Конго и Йемен, пoказва разследването на Declassified UK.

Представянето им на Балканите също е печално. Оперативен анализ на МО на Великобритания установява, че само 31% от полетите са постигнали целите си, въпреки че пилотите са летели директно над целта си.

Разчистването на остатъците от тези оръжия в Косово не се очаква да приключи до 2024 г. – четвърт век след края на войната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.