Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Костадинов: ПП-ДБ са ключът за кабинет, можем да преодолеем различията си, за да изолираме ГЕРБ и ДПС

Независимо на кого бъде даден третият мандат, ключът за съставянето на правителство е в ръцете на „ПП-ДБ“. Това каза пред журналисти лидерът на „Въздържане“ Костадин Костадинов.

Той заяви, че вторият мандат е нулев и никой няма да подкрепи правителство на разпадаща се политическа сила с неясно какъв председател, съпредседател и почетен председател. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отрече да има разцепление в ДПС, но днес парламентарната група изключи още един народен представител. Пеевски обяви, че ДПС ще върне веднага втория мандат.

Другият съпредседател на движението Джевдет Чакъров изрази различно мнение. „Ако трябва да съм откровен, има напрежение в групата, но да се надяваме, че няма да се разцепим. Трябва да се променят принципите на управление. Трябва да се промени едноличното управление. Всички сме евроатлантици, господин Доган е начертал този път от самото начало, всички ще отстояваме този път”, каза Чакъров. 

Конфликтът в партията започна заради призив на почетния председател на ДПС Ахмед Доган депутатите да гласуват срещу правителсвто на ГЕРБ. Делян Пеевски, който е съпредседател, и 30 депутати от ДПС подкрепиха кабинета, предложен от ГЕРБ, въпреки че бяха призовани от Доган да не го правят. 15 депутати от движението, сред които и другият съпредседател Джевдет Чакъров, и изключеният от групата Рамадан Аталай, гласуваха против предложеното правителство.

Лидерът на „Възраждане“ обяви, че основната цел е да се изолират ГЕРБ и ДПС и да не се допуска да управляват държавата. Костадинов обяви, че пет политически сили – „Въздържане”, ПП-ДБ, „Има такъв народ”, БСП и „Величие” са обяснявали в кампанията как не бива да се допускат ГЕРБ и ДПС обратно във властта. „Това е достатъчно добра основа за сформиране на мнозинство, дори временно”, каза той.

„Ние нямаме проблем да преодолеем противоречията си с останалите политически партии в парламента, включително с ПП-ДБ на базата на основния демократичен принцип – народовластието, изразено чрез референдуми”, повтори отново Костадинов.

„Ако ПП-ДБ надмогнат своето политическо его, а може би и политическо късогледство, е напълно възможно да се състави такъв кабинет. Имаме златен шанс да направим правителство, което да изолира ГЕРБ и ДПС”, каза лидерът на „Възраждане“.

Ако ПП-ДБ откажат да участват в конфигурация с другите политически сили, означава, че трябва да се направи правителство или с ГЕРБ, или с ДПС, допълни Костадинов.

Относно изказването на Бойко Борисов, че Костадинов „новият лидер на сглобката“ и „новият Пеевски в парламента“, лидерът на „Възраждане“ коментира, че това е „живо потвърждение на поговорката „Крадецът вика дръжте крадеца“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.