Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кредиторите на Украйна си искат парите

Група чуждестранни притежатели на облигации са предприели стъпки, за да принудят Украйна да започне да изплаща дълговете си още през следващата година. Ако успеят, Киев ще трябва да плаща 500 милиона долара всяка година само за лихвени плащания.

Групата, която включва инвестиционните гиганти BlackRock и Pimco, предостави на Киев двугодишна дългова ваканция през 2022 г., залагайки на това, че конфликтът с Русия ще е приключил досега.

Тъй като краят на войната не се вижда, кредиторите вече са наели адвокати в Weil Gotshal & Manges и банкери от PJT Partners, за да се срещнат с украински служители и да сключат сделка, според която Украйна ще възобнови лихвените плащания през следващата година в замяна на отписване на значителна част от дълга си, съобщи Wall Street Journal.

Групата държи около една пета от неизплатените еврооблигации на Украйна на стойност 20 млрд. долара, съобщава вестникът. Въпреки че тази цифра представлява малка част от общия външен дълг от 161,5 милиарда долара, по данни на Централаната банка на Украйна, обслужването на лихвите по тези облигации ще струва на страната 500 милиона долара годишно.

Ако облигационерите не успеят да сключат сделка с Киев до август, Украйна може да фалира. Това би навредило на кредитния рейтинг на страната и би ограничило способността й да заема още повече пари в бъдеще.

Според вестника украинските представители се надяват, че САЩ и други западни правителства ще застанат на тяхна страна по време на преговорите с облигационерите. Въпреки това част от тези държави вече предложиха на Украйна дългова ваканция за заеми на стойност около 4 милиарда долара до 2027 г. и са загрижени, че всяка сделка с облигационерите ще доведе до изплащане на частни кредити преди техните.

Украйна разчита на чуждестранна помощ, за да поддържа работата на държавните ведомства и да плаща заплати на държавните служители и пенсии. Армията на страната е почти изцяло зависима от чуждестранно финансиране. Преди седмица Конгресът на САЩ одобри законопроект за чуждестранна помощ, който включва 61 милиарда долара за Украйна и американските правителствени агенции, участващи в конфликта.

Според Wall Street Journal някои притежатели на облигации предполагат, че САЩ и ЕС могат да използват замразени руски активи, за да изплатят дълговете на Украйна. 300 милиарда долара активи, принадлежащи на руската централна банка, са замразени в американски и европейски банки от 2022 г. насам. Конгресът на САЩ прие закон, позволяващ конфискацията им. Такъв правен механизъм не съществува в Европа, където се държат по-голямата част от тези активи. Едва 6 млрд. долара са замразените руски активи в САЩ.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) призоваха ЕС да не взема тези пари, като ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди миналия месец, че това би рискувало да „наруши международния ред“, който европейските лидери искат да защитят.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.