Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кристалина Георгиева: Работим усърдно за глобална дигитална валута

По време на презентация на конференция в Мароко Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), обяви, че глобалният орган „работи усилено върху концепцията за глобална платформа за CBDC (Central Bank Digital Currency – Дигитална валута на Централната банка).

Георгиева заяви, че цифровите валути на централните банки трябва да бъдат оперативно съвместими между страните, отбелязвайки, че „ако искаме да бъдем успешни, CBDC не могат да бъдат фрагментирани национални предложения“.

Какво представлява дигиталната валута на централната банка на дадена страна (CBDC):

Дигиталната валута на централната банка (CBDC) е форма на цифрова валута, емитирана от централната банка на дадена държава. Тя е подобна на криптовалутите, с изключение на това, че стойността им е фиксирана от централната банка и е еквивалентна на фиатната валута на страната

„За да имаме транзакциите по-ефективни и по-справедливи, се нуждаем от системи, които свързват държавите“, продължи Георгиева и добави:  „С други думи, имаме нужда от оперативна съвместимост“.

МВФ твърди, че глобалните цифрови валути ще „дадат на повече хора достъп до финансови услуги и ще намалят разходите“, добавяйки, че „CBDC могат да осигурят по-устойчиви и ефективни платежни системи“ и „могат да бъдат по-евтин начин и по-бърз начин за извършване на трансгранични плащания, за преминаване на парични преводи … и също така опростяване на други трансфери.“

Редица анализатори предупреждават, че цифровата глобална валута ще позволи всички покупки да бъдат проследявани и дори свързани със система за социален кредитен рейтинг.

Отразявайки подобни опасения, конгресменът Том Емър (R-MN) наскоро внесе законопроект, който ще забрани на Федералния резерв да въвежда CBDC, както и да принуди Федералният резерв да информира Конгреса относно изследванията си по въпроса.

CBDC се популяризират въз основа на това, че те ще увеличат финансовата свобода, но критиците твърдят, че системата ще даде възможност на държавата да постави ограничения върху разходите и да реши какво е позволено на хората да купуват.

Сумата, която дадено лице може да спести, може да бъде контролирана и чрез отрицателни проценти на спестяване, програмирани в спестовни сметки.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.