Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Критик на въоръжаването на Украйна спечели президентските избори в Словакия

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини, който се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна, спечели втория тур на президентските избори в Словакия с 54,32% от гласовете. Опонентът на Пелегрини, бившият словашки външен министър Иван Корчок, който гласно подкрепя Украйна, получи 45,67% от гласовете.

Корчок призна загубата. „Наистина съм разочарован, честно казано“, каза той малко след обявяването на резултатите. – „Но тъй като съм спортист по душа, уважавам резултатите. Това беше празник на демокрацията.”

Преди да стане председател на парламента, Пелегрини беше министър-председател между 2018 г. и 2020 г. Той е съюзник с премиера Фицо, който отмени решението на предишното правителство за изпращане на военна помощ на Украйна.

Фицо е остър критик на НАТО и ЕС за тяхната безусловна подкрепа за Украйна, твърдейки, че Словакия не трябва да бъде въвличана в конфликта. Той обвини Киев, че прави „нереалистични“ искания по отношение на потенциалното мирно споразумение с Москва и дори предположи, че Украйна може да трябва да се откаже от териториалните си претенции. Фицо също така нарече съперника на Пелегрини – Иван Корчок – „подпалвач на война, който без колебание подкрепя всичко, което Западът му казва“.

Пелегрини защити решението на премиера за спиране на доставките на оръжие за Украйна. В речта си след обявяването на резултатите новоизбраният президент обеща да „направи всичко, за да гарантира, че Словакия винаги ще остане на страната на мира, а не на страната на войната, независимо дали на някого му харесва или не“.

В статия, публикувана миналия месец във вестник Hospodarske noviny, Пелегрини отхвърли идеята за евентуално изпращане на войски на НАТО в Украйна като опасна ескалация. Той твърди, че е „безотговорно“ словашките политици да призовават за доставки на оръжие за Украйна, без да се съобразяват със собствената безопасност на Братислава и „да етикетират онези, които споменават думата „мир“, като агенти на Москва“.

Още по темата: Словакия няма да получи обещаната компенсация от ЕС за дарените МиГ-29 на Украйна

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.