Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кучета-роботи охраняват Лос Анджелис

Градският съвет на Лос Анджелис разреши използването на кучета-роботи от местното полицейско управление въпреки протестите на жителите и някои несъгласни членове на съвета. По-рано Ню Йорк представи подобна технология и се сблъска с голяма обществена реакция.

Градските законодатели гласуваха с 8 на 4 гласа решението да одобрят дарение на „Quadruped Unmanned Ground Vehicle“ на полицията от нестопанската полицейска фондация в Лос Анджелис, която предостави робота на стойност 277 000 долара безплатно.

Проектирано и произведено от Boston Dynamics, роботизираното куче е способно да навигира терени и сгради автономно и може да бъде оборудвано с широка гама от съоръжения за наблюдение, сензори и други полезни товари, както и да „говори“. Роботът е предназначен за използване в опасни ситуации, които биха могли да изложат служителите на риск.

Новото попълнение в полицията на Лос Анджелис обаче се сблъска с остри критики от страна на жителите, като граждани разкритикуваха решението на съвета.

Решението на Ню Йорк през 2020 г. да използва роботизираното куче, което нюйоркската полиция нарече „Digidog“, се оказа също толкова противоречиво, като градът прекъсна първия си договор за наемане на устройството, след като нюйоркчани порицаха технологията като оруелска. Въпреки това длъжностните лица по-късно обърнаха курса и върнаха кучето миналия месец, като полицейският комисар Кийчант Сюъл заяви, че то ще бъде използвано по начин, който е „прозрачен, последователен и винаги се прави в тясно сътрудничество с хората, на които служим“.

Сан Франциско дори обмисляше да позволи на полицейското си управление да използва роботи за смъртоносна сила в случай на извънредни ситуации, но по-късно гласува против тази политика след обществен протест.

Съветникът от Лос Анджелис Уго Сото-Мартинес беше сред депутатите, които гласуваха против решението, твърдейки, че този „елемент се рисува просто като приемане на дарение, но наистина представлява разширяване на настоящите граници около полицията и наблюдението“.

Градските власти твърдят, че роботът ще бъде използван предимно от SWAT екипа на лосанджелиската полиция и ще „подобри безопасността на служителите“ по време на „високорискови инциденти“, добавяйки, че това ще запълни „критична празнина“ за отдела, като се имат предвид уникалните характеристики на устройството.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.