Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Латвия конфискува автомобили от гражданите си и ги дава на Украйна

Парламентът на Латвия разреши на правителството да дари на Украйна превозни средства, иззети от латвийски граждани. Новото правомощие ще се прилага от министрите за автомобили, конфискувани за пътни нарушения, като шофиране под въздействието на алкохол.

Законовата поправка, гласувана в четвъртък, беше популяризирана от депутата Раймондс Бергманис, председател на парламентарната комисия по отбрана, вътрешни работи и превенция на корупцията.

„В момента можем да използваме превозни средства, конфискувани от пияни шофьори, като ги продаваме, бракуваме или ги разглобяваме за резервни части“, се казва в изявлението му, публикувано на сайта на парламента. – „Но виждаме, че в сегашните условия те биха били полезна подкрепа за народа на Украйна“.

Депутатите дадоха на латвийския кабинет правото да решава за всеки отделен случай дали да бъде дарен конфискуван от държавата автомобил.

Законът, разрешаващ изземването на автомобили от пияни шофьори, влезе в сила през декември и беше приложен срещу 215 души през първия месец.

Латвийската агенция, отговорна за управлението на държавна собственост, заяви тогава, че може да се нуждае от допълнително финансиране, за да осигури допълнително пространство за съхранение на конфискувани превозни средства.

Латвийското министерство на правосъдието прогнозира, че около 2500 нарушители ще бъдат преследвани годишно по новия закон. Той позволява на водача да изкупи обратно автомобила си на пълна цена преди определен срок.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.