Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Лавров: Русия ще третира изтребителите F-16 в Украйна като ядрена заплаха

Москва не може да пренебрегне ядрения потенциал на американските изтребители F-16, които могат да бъдат доставени на Украйна от нейните западни поддръжници, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Продължавайки да предоставят по-усъвършенствани оръжия на Киев, „САЩ и техните сателити от НАТО създават риск от пряка въоръжена конфронтация с Русия и това може да доведе до катастрофални последици“, предупреди Лавров в интервюто си за Lenta.ru.

Плановете за доставка на F-16 за Киев са още един пример за ескалационен ход на Запада и сами по себе си са „изключително опасно развитие“, заяви той.

„Информирахме ядрените сили – САЩ, Великобритания и Франция, че Русия не може да пренебрегне способността на тези самолети да носят ядрено оръжие“, продължи външният министър.

„Никакви уверения (от страна на Запада) няма да помогнат тук“, предупреди той. В разгара на боевете руските военни няма да разследват дали някой конкретен самолет е оборудван за доставка на ядрени оръжия или не, добави той.

„Самият факт на появата на такива системи в украинските въоръжени сили ще бъде разглеждан от нас като заплаха от Запада в ядрената област, каза Лавров.

В интервю в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс в сряда съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че ще има прехвърляне на F-16 в Украйна, вероятно от европейски страни, които имат излишни доставки на F-16.

Ден по-рано Дания обяви, че коалиция, която включва Нидерландия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Великобритания и Швеция, ще започне обучението на украински пилоти за пилотиране на произвежданите от САЩ самолети през август.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба предположи по-рано тази седмица, че първите F-16, пилотирани от украинци, могат да излетят в небето „до края на първото тримесечие на следващата година“.

Киев от месеци притиска чуждестранните си поддръжници за бойни самолети от четвърто поколение F-16, твърдейки, че те са от решаващо значение за осигуряване на въздушно прикритие за украинските войски и защита на украинското въздушно пространство на фона на масирана руска ракетна кампания, насочена към военни съоръжения и енергийна инфраструктура. САЩ и техните съюзници първоначално изключиха доставките на самолетите, заявявайки, че F-16 не е типът хардуер, от който Украйна се нуждае, но промениха позицията си по въпроса с течение на времето.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.