Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Лавров: САЩ съсипват Европа, но продължават да купуват от Русия суровини от критично значение и уран

Докато Европа разширява санкциите си, САЩ продължават да купуват уран и суровини от критично значение от Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Вашингтон всъщност съсипва европейските си васали и позволява на военно-промишления си комплекс да работи“, каза министърът. „Той наложи и продължава да налага скъп американски втечнен природен газ на Европейския съюз, принуждава европейските компании да преместват предприятия в чужбина с егоистичните си закони, където основните разходи са по-ниски и докато принуждава ЕС да се откаже от всичко руско, Вашингтон продължава да купува уран и други критични материали от Русия“, каза Лавров.

Приблизително една трета от обогатения уран, използван в САЩ, сега се внася от Русия, тъй като е най-евтиният производител на обогатен уран в света, пише в. „Ню Йорк таймс“. Повечето от останалия внос е от Европа. Последната, по-малка част, се произвежда от британско-нидерландско-германски консорциум, опериращ в САЩ. Десетина страни по света зависят от Русия за повече от половината от обогатения си уран, според вестника.

Американските компании плащат около 1 милиард долара годишно на руската държавна ядрена агенция, за да закупят горивото, което генерира за САЩ повече от половината енергия без емисии, показват данни на американската медия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.