Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Лена Бориславова е разследвана за изнасяне на секретна информация за „Турски поток“

Лена Бориславова в качеството си на шеф на кабинета на бившия премиер Кирил Петков, е взела документ с гриф „Секретно“, свързан с „Турски поток“, надраскала е насоки по него и го е предала на журналиста от „Бърд“ Атанас Чобанов. Това стана ясно от изслушване в парламента на директора на ДАНС Пламен Тончев.

Класифицираната информация е била филтрирана така, че да съдържа материали само за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и за президента Румен Радев.

На 29.10.22 стана ясно, че шефа на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, е обект на наказателното производство в Националното следствие за изнасяне на държавна тайна.

Разследването е във основа на сигнали от турските и румънски служби и касае секретни документи за „Турски поток“, които Лена Бориславова е предоставяла на журналиста от сайта „Бърд“ Атанас Чобанов. По сигналите са съставени два доклада на ДАНС и отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП.

Направената графологична експертиза доказва, че Бориславова е драскала с химикал върху документите, за да насочва Чобанов как да атакува Румен Радев и Бойко Борисов и да ги представи като руски агенти. Експертизата категорично е доказала, че почеркът на Бориславова е същият като този върху класифицираните документи.

Отговорът на шефа на ДАНС беше на въпрос на депутата Хамид Хамид какви мерки предприема ДАНС, за да не изтича класифицирана информация към средствата за масова информация, било вътре в службата, било от лицата, които са длъжни да работят с такава информация.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.