Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Левицата“: Български доброволчески корпус може да бъде изпратен в Украйна през Косово

„Левицата“ изрази тревога заради разполагането на бойна техника и войска в Шабла и предупреди за възможността от изпращане на български доброволчески корпус в Украйна.

Председателят на Коалиционния съвет на „Левицата“ Костадин Паскалев допусна възможността български доброволчески корпус да стигне до Украйна през Косово. Пред медиите той изрази надежда за навременни обществени реакции при подобен развой на събитията.

Костадин Паскалев също посочи, че се оттегля решението за числеността на запаса на въоръжените сили, което е секретно, и реално по този начин се намалява обхвата на това въоръжение, което е редовно и то става извънщатно. Ставайки извънщатно това оръжие може да се предостави на улраинската армия без решение на Народното събрание.

Председателят на АБВ Румен Петков отбеляза, че с днешното решение на кабинета всъщност се предприемат стъпки на украинската страна да бъде предоставено не това, което България е в състояние да даде, а всичко, което има, включително комплекса С-300. В анализа си на събитията Петков посочи, че с планираната смяна на армейското въоръжение, след като сегашното бъде дадено на Украйна, правителството поставя кръст на български военен комплекс.

„Смяната на въоръжението ще ни свари неподготвени – нито Сопот, нито другите мощности ще могат да произвеждат нов тип оръжие. Не си представяте, че „Арсенал“, например, ще започне да произвежда автомати „Томпсън“? Както и не си представяте, че като вземем нов тип оръдия, нов тип бронетехника, нашите заводи ще могат да произвеждат снарядите за тях. Тези, които развиват такъв ти намерения, са готови да ги реализират, защото за тях българската отбранителна индустрия няма и никога не е имала значение. Стигаме до извода, че влязохме в НАТО, за да си гарантираме повече сигурност, а натискът, с който сега ни вкарват във войната, ни гарантира обратното“.

Румен Петков изрази безпокойство от факта, че в Шабла се планира разполагането на жива военна сила и техника и в този смисъл, по Закона за достъп до обществена информация, „Левицата“ ще потърси отговори на въпросите – какъв тип строително ремонтни дейности се предприемат в Шабла и около Шабла, военното летище в Балчик, базите в Ямбол и в Безмер.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.