Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Либерали искат църквата да обяви Бог за полово неутрален

Либерали настояват англиканската църква да премахне половите препратки към Бог от писанията и службите, съобщи британският вестник „Телеграф“. Описването на Бог като мъж, твърдят те, е „богословско погрешно тълкуване“.

Въпросът беше повдигнат на заседание на Генералния синод – законодателния орган на църквата във Великобритания, тази седмица. Преподобната Джоана Стобарт от Бат и Уелс попита Литургичната комисия какви стъпки се предприемат, „за да се развие по-приобщаващ език в нашата оторизирана литургия“.

Стобарт каза, че иска повече възможности да „говори за Бог по неполов начин“ и повече молитви, които не се отнасят до Бог, „използвайки мъжки местоимения“.

Литургичната комисия отговаря за определянето на начина, по който се провеждат църковните служби, включително какъв език се използва по време на тези служби. Нейният заместник-председател, епископът на Личфийлд, каза на Стобарт, че комисията „изследва използването на джендър език по отношение на Бог в продължение на няколко години“ и ще обсъди въпроса с Комисията за вяра и ред тази пролет.

Всяка промяна в църковната литургия обаче би изисквала единодушното одобрение на Синода, където има силна опозиция.

„Фактът, че Бог се нарича „Баща“, не може да бъде заменен с „Майка“, без да се промени смисълът, нито може да бъде полово неутрализиран на „Родител“ без загуба на смисъл“, каза преподобният Иън Пол, член на Архиепископския съвет на Църквата, в отговор на предложението на Стобарт.

„Бащите и майките не са взаимозаменяеми, но се отнасят към потомството си по различни начини“, продължи той. Ако Литургичната комисия се стреми да промени това, тогава ще отдалечи Църквата от Писанията.

Англиканската църква се различава от Католическата църква по няколко ключови въпроса: тя не признава папата като назначен за „викарий на Христос“, позволява на духовенството да се жени и позволява ръкополагането на жени, като същевременно делегира повече власт на отделни епископи и служители. Така, докато заповедите на Ватикана забраняват на католическите свещеници да благославят еднополовите съюзи, Генералният синод на Англиканската църква в момента се подготвя за гласуване по въпроса тази седмица.

Докато катехизисите както на католическата, така и на англиканската църква определят Бог нито като мъж, нито като жена, и двете го наричат мъж в своята литургия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.