Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Липсват оръжия за 20 млрд. евро в Бундесвера: германски депутат

Германските военни са изправени пред сериозен недостиг на оръжия, предупреди комисарят на Бундестага за въоръжените сили Ева Хьогл. Тя подчерта и липсата на определени основни лични средства, необходими на Бундесвера (германската армия).

В интервю за вестник Bild am Sonntag Хьогл разкри, 20 милиарда евро ще струва на Бундесвера, за да запълни отново запасите си от амуниции.

Депутатът призова депата за амуниции на военните да бъдат напълно попълнени по време на настоящата законодателна сесия, твърдейки, че правителството се е влачило по темата в продължение на години.

„Без боеприпаси всичко е загубено“ , каза Хьогл.

Тя също така посочи жалкото състояние на основното оборудване, необходимо на германските войски. Тя се позова на случай, при който военният персонал на страната, разположен в Литва, е трябвало да участва в учения без бронежилетки.

Освен това, според Хьогл, „с болни, родителски и образователни отпуски, много звена достигат ниво на персонал от само 60% от това, което имат на хартия“.

Комисарят предупреди, че „без достатъчно персонал най-добрите оръжия са от малка полза“. Тя прогнозира, че ако редиците на Бундесвера не набъбнат значително, Берлин ще трябва да намали разполагането на силите си. Следователно, тъй като фокусът е върху националната отбрана, Германия ще трябва да ограничи участието си в международни мисии, отбеляза Хьогл.

През октомври Business Insider съобщи, че германските военни разполагат с боеприпаси само за един или два дни война, позовавайки се на отбранителната индустрия и парламентарни източници.

Въпреки че проблемът съществува от години, той се изостри още повече, когато Германия започна да доставя оръжие на Украйна, твърди изданието.

Берлин обаче все пак достави на Киев първия блок от най-съвременните си системи за противовъздушна отбрана IRIS-T миналия месец. Още три блока, съставени от команден автомобил, радарно превозно средство и монтирана на камион пускова установка, се очаква да пристигнат в Украйна през 2023 г.

Междувременно собствената армия на Германия все още не е получила наземната система IRIS-T, факт, което принуди някои политици да изразят загриженост, че страната въоръжава Украйна за сметка на собствените си отбранителни способности.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.