Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Лукашенко: Русия предложи финансова компенсация на Украйна за Крим

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Русия е предложила финансова компенсация на Украйна за Крим, когато двете страни са били ангажирани в мирни преговори с посредничеството на Минск.

Беларуският президент уточни, че руският президент Владимир Путин му е показал проектодокумент, който е бил временно приет от Москва и Киев. Предложеният договор е включвал „някакъв вид дългосрочен наем“ по отношение на Крим, заяви Лукашенко.

„Това беше добър процес, но (украинците) отпаднаха от него“, каза той.

Беларус беше посредник между Русия и Украйна и домакин на преговорите през 2014 и 2015 г., които доведоха до подписването на Минските споразумения, одобрената от ООН пътна карта за помирение на Киев с Донбас.

След като войната избухна на 24 февруари миналата година, в Беларус се проведоха няколко кръга мирни преговори, но по-късно преговорите се преместиха в Истанбул. Кръгът от дискусии, базиран в Турция, доведе до проектоспоразумение, според което Киев обеща да стане неутрална държава в замяна на гаранции за сигурност. Скоро след това обаче Украйна излезе от мирните преговори, като според Москва причината е била, че Киев е получил „заповед от САЩ“ да продължи войната.

Преди Крим да отхвърли смяната на властта в Киев през 2014 г. и да гласува на референдум за присъединяване към Русия, Москва плащаше на Киев годишен наем, за да използва Севастопол като база на своя Черноморски флот. За последно той беше подновен през 2010 г., когато Москва предложи отстъпка от цената на газа за удължаването. С промяната на статута на Крим руското правителство обяви договора за нищожен.

В интервюто си, цитирано от ТАСС, Лукашенко твърди, че споразуменията от Минск са били договорени недобросъвестно от Киев и неговите поддръжници, които са ги използвали, за да спечелят време за военно струпване в Украйна. Произтичащата от това липса на доверие представлява предизвикателство за всички бъдещи преговори, предложи той, преди да повтори визията си за това как да се спрат военните действия.

„Ако се съгласим на мирен процес, войната спира, никакви движения, никакви танкове, никакви войски. Ако някой бъде преразпределен, смятам, че трябва да използваме ядрено оръжие. Това е единственият начин, по който можем да разговаряме с тях“, каза Лукашенко, вероятно визирайки евентуално решение НАТО да изпрати войски в Украйна.

Минск е близък съюзник на Русия и позволи използването на нейната територия от руски военни части срещу Украйна. Преди дни Путин обяви, че през юли  част от руските тактически ядрени оръжия ще бъдат разположени в Беларус по искане на Лукашенко.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.