Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Лукашенко: Терористите от „Крокус“ не можеха да влязат в Беларус и се отклониха към украинската граница

През цялото време след терористичната атака в „Крокус“ беларуската и руската страна си сътрудничиха ефективно и хармонично, съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от беларуската агенция „Белта“.

Той коментира пред журналисти, че веднага след нападението беларуските служби са били задействани и че има подозрение кои са кураторите на терористите, и ще се обади на руския президент Владимир Путин да му каже подозренията си.

„Те не можаха да отидат в Беларус. Техните куратори (имаме подозрения за някои от тях, ще се обадя на Владимир Путин и ще му кажа подозренията си) разбраха, че не могат да влязат в Беларус. Защото в първите минути както в Русия, част от региона премина към засилен режим на сигурност, така и у нас. Още в първите минути бях информиран от шефа на КГБ (той се занимава с антитерористични мерки). В отговор на бойната обстановка активирахме нашите части“, каза беларуският президент.

По думите му в операцията са били включени сили на МВР, КГБ, Държавния граничен комитет и някои военни части, като са били поставени постове по пътищата и границата с Русия. „Затова не можеха да влязат в Беларус. Видяха го. Затова се отклониха и отидоха в участъка на украинско-руската граница“, каза Лукашенко.

Четиримата терористи бяха задържани в Брянска област, която се намира близо до границите на Русия с Украйна и Беларус.

Лукашенко разказа как е протекла операцията: „Веднага след като държавните глави [на Русия и Беларус] получиха информация от разузнаването, че кола с терористи се движи в посока Брянск, беше постигнато споразумение Беларус да блокира своя участък от посоката на вероятното движение на престъпниците, а Русия ще блокира своята. „Звъняхме си. Попитах го: „Трябва ли ти още нещо?“ – „Не. Всичко е наред.“ Пита ме: „Можеш ли да ми помогнеш да затворя [границата]?“ „Ще помогна. Ние правим всичко“. Такъв диалог се води“, каза държавният глава на Беларус.

„Защо казах това? Защото започнаха да упрекват Путин: „Ето го, нещо се случи, но той мълчи, не говори“. Да, ние не сме спали с Путин денонощие. Какво знаят те за това?! Имаше непрекъснато взаимодействие. Когато трябваше да се каже, той излезе и каза“, заяви Александър Лукашенко.

Още по темата: 40 членове на „Ислямска държава“ са задържани в Турция, откъдето в Москва е дошъл един от терористите от „Крокус“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.