Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Лукойл“ мина на норвежки петрол, 1 милион барела пристигнаха в Бургас

През април „Лукойл“ е внесла над 1 милион барела петрол от Норвегия в рафинерията си в България. От 1 март вносът на суровини от Русия беше забранен с решение на парламента.

„Вносът от петролното находище „Йохан Свердруп“ в Северно море за „Лукойл“ надхвърли 1 милион барела миналия месец, съобщи TradeWinds, като цитира данни на S&P Global. Петролът е доставен в Бургас с два танкера.

Според корабните данни азербайджанският петрол, който идва от турския терминал „Джейхан“, и казахстанският петрол също се внасят в Бургас. Доставя се от Новоросийск. Освен това „Лукойл“ купува суровини от Саудитска Арабия. На път за България е танкерът „Аристофанис“ с арабски петрол.

ЕС направи изключение за България и разреши вноса на руски петрол до края на 2024 година. В края на миналата година обаче Народното събрание забрани предсрочно доставките от 1 март 2024 година.

Тъй като „Лукойл“ вече не е в състояние да снабдява бургаската рафинерия със собствения си нефт – сорт „Уралс“, компанията трябва да използва суровина от други места, което повишава разходите в завода, коментира Ройтерс.

През януари за рафинерията в Бургас са пристигнали две доставки казахстански петрол KEBCO от по 70 хиляди тона. Има и друга доставка иракски лек петрол Басра от 76 000 тона и 33 000 тона от Тунис.

Търговците заявиха пред агенцията, че казахстанският петрол може да се превърне в заместител на руския петрол, но доставките му са ограничени и той е по-скъп от руския „Уралс“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.