Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

“Лукойл“ опроверга Асен Василев: Не продаваме рафинерията в Бургас

„Лукойл“ не е получавал оферти за „Нефтохим Бургас“ и не преговаря за продажба на рафинерията. Това твърдят пред Bloomberg от подразделението „Литаско“, чрез което руската компания управлява различни свои активи в Европа.

От „Литаско“, която е мажоритарен собственик на българската рафинерия, изтъкват, че са швейцарска компания и не са назначавaли публична или частна организация да търси потенциални купувачи.

В позицията се допълва, че съгласно европейското законодателство намеренията за такава покупка се обсъждат първо между заинтересованите търговски страни, а след това с държавата, където активите се намират.

За евентуалната продажба на дружеството първи заговори в интервю за „Файнешъл таймс“ финансовият министър Асен Василев. После информацията беше коментирана в Министерския съвет и от премиера Николай Денков.

От „Литаско“ уточняват, че всяко намерение за продажба на дружество намиращо се на територията на Европейския съюз първо трябва да бъде одобрено между контрагентите и после да бъде уведомено правителството на съответната държава.

В момента рафинерията в Бургас се ползва от дерогация за внос на руски петрол до края на следващата година, когато трябва да премине изцяло на алтернативни източници на нефт.

Източник:БНР
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.