Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Лягаш на плажа и гледаш перки“: парламентът прие закона за ВЕИ в морето

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в морските пространства с гласовете на 112 депутата.

Законът дава правото на концесии на вятърни електроцентрали в Черно море за срок от 30 г. с възможност за удължаване с още 5 г., т.е. 35 г.

Вносители на законопроекта за ВЕИ в морето са управляващото мнозинство – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Опозицията – „Възраждане“, БСП и ИТН – не подкрепиха закона. Според тях той ще навреди на туризма и ще доведе до производството на скъпа електроенергия, която ще бъде неконкурентноспособна.

Борислав Гуцанов от БСП нарече закона чудовищен, който ще унищожи българското море и туризъм. „Вие можете ли да седите на плажа и срещу вас да се върти перката за генериране на електричество“, попита той управляващото мнозинство от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Според него изграждането на ветрогенератори на дълбочина от 200-300 метра ще струва много скъпо и затова всеки инвеститор ще гледа да ги построи по-близо до брега, което ще унищожи икономиката и туризма.

Според Даниел Петров от „Възраждане“ следващата стъпка, която ще предприемат управляващите, е да прокарат законодателни промени за промяна на предназначението на земеделските земи с цел инвестиционни намерения за изграждане на ВЕИ върху тях.

Депутатът Йордан Тодоров цитира становище на Министерството на туризма, в което се обяснява как точно и колко вятърни електроцентрали в Черно море ще навредят на българския туризъм.

„Когато прокарват железницата в САЩ, има масова съпротива от местното население, защото влаковете ще тропат, а кравите ще спрат да дават мляко, тук ситуацията е същата“, отговори депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.